NEWS

Anketa: FPÖ već na 32 posto, SPÖ bez Babler-Efekta

Prema anketi koju je naručio sedmičnik “Profil”, ultradesničarska partija FPÖ postiže najviše rezultate nakon ljetne pauze. Na pitanje za koga bi birači glasali ako bi izbori bili iduće nedjelje, 32 posto ispitanih odgovara sa “FPÖ”. Time su Slobodnjaci znatno iznad svog najboljeg rezultata od gotovo 27 posto iz 1999. godine pod vodstvom Jörga Haidera. FPÖ se nalazi u uzletu od proljeća 2023. godine, zahvaljujući prvom čovjeku stranke, Herbertu Kicklu.

Stranka nekadašnjeg kancelara Kurza ÖVP slijedi s osam bodova manje – 24 posto. Ako bi se u Austriji izravno birao kancelar, trenutni savezni kancelar Karl Nehammer (ÖVP) dobio bi samo 20 posto. To ga stavlja na istu razinu s Kicklom, kako se navodi u izvještaju o anketi. Novi lider SPÖ-a Andreas Babler dobio bi samo 13 posto. Očekivani “Bablerov” efekt kao potpora među biračima za sada izostaje.

72 posto nezadovoljnih vladom
Ukupno gledano, ispitanici su nezadovoljni crno-zelenom vladajućom koalicijom. 72 posto njih izjavilo je da su vrlo ili prilično nezadovoljni radom vlade, pri čemu su trenutno najzadovoljniji birači ÖVP-a s 62 posto. S druge strane, kod Zelenih je situacija obrnuta: čak 65 posto birača Zelenih prema anketi izražava vrlo ili prilično nezadovoljstvo radom vlade. 28. nacionalni izbori u Austriji održat će se u jesen 2024. godine.

Foto: Wikipedia

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala