MAGAZA

Vežbanje koje smanjuje rizik od srčanog udara

Vežbanje smanjuje rizik od srčanih bolesti i doprinosi produženju i poboljšanju kvaliteta života. Ako razmišljate o započinjanju fitnes rutine, nedavno istraživanje bi moglo biti odlična preporuka za vas.

Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu “Ateroskleroza”, sprovedeno od strane istraživača sa Tulane univerziteta u saradnji sa Harvard univerzitetom, istaklo je efikasnost penjanja stepenicama za zdravlje srca. Studija je analizirala podatke iz UK Biobank baze, obuhvatajući više od 450.000 odraslih osoba u Velikoj Britaniji u dobi između 40. i 69. godine.

Rezultati su pokazali da osobe koje su svakodnevno penjale više od pet spratova, odnosno oko 50 stepenika, imaju 20% manji rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i srodnih komplikacija. Istraživači su naglasili da su kratki intervali penjanja uz stepenice visokog intenziteta efikasan način za unapređenje kardiorespiratorne kondicije.

Studija je pratila ljude tokom prosečnog perioda od 12 godina. Otkrilo se da su oni koji su se redovno penjali stepenicama imali manji rizik od srčanih oboljenja. Važno je naglasiti da su ljudi koji su prestali s ovom aktivnošću pokazali značajno veći rizik od srčanih bolesti. Čak 32% viši u poređenju sa onima koji uopšte nisu penjali stepenice.

Penjanje stepenicama angažuje velike mišiće nogu i može biti efikasno čak i sa manjim brojem koraka. Kombinuje vežbu snage i kardiovaskularnu vežbu. Međutim, stručnjaci upozoravaju da je važno postepeno uvoditi ovu aktivnost u rutinu vežbanja, zagrevajući se i počinjući polako.

Preporučuje se integrisati penjanje stepenicama u svakodnevni život, poput korišćenja stepenica umesto lifta. Istovremeno se preporučuje i postepen pristup bez pokušaja intenzivnog penjanja na veliki broj spratova odjednom, prenosi N1.

Izvor: N1, Foto: Stock

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim