MAGAZA

Velike razlike među zemljama: Kolika je satnica rada u Evropi

Prošle godine prosječni troškovi rada po satu u EU iznosili su 30,5 eura, odnosno 34,3 eura u zemljama članicama eurozone. Poređenja radi, u 2021. bili su 29 eura, odnosno 32,8 eura. Podaci Eurostata pokazuju velike razlike između zemalja EU-a.

U kojim državama je najniža satnica rada?

Najniži troškovi rada zabilježeni su u Bugarskoj (8,2 eura) i Rumuniji (9,5 eura). Slijedi Mađarska, sa satnicom od 10,7 eura, te Hrvatska sa cijenom sata rada od 12,1 euro. Riječ je o satnicama s uračunatim davanjima državi, što znači da su prosječne neto satnice puno manje.

U kojim državama je najviša satnica rada?

Najviše satnice rada bilježe se u Luksemburgu (50,7 eura), Danskoj (46,8 eura) i Belgiji (43,5 eura). U Austriji, Njemačkoj i Irskoj, cijene rada su slične. U Njemačkoj cijena sata iznosi 39,5 eura, u Austriji je nešto niža – 39 eura – dok ih Irska prati s 37,9 eura po satu. U Sloveniji sat rada plaća se 23,1 euro.

U poređenju sa 2021. godinom, evropska satnica prošle godine je u prosjeku porasla za pet posto u EU, odnosno za 4,7 posto u eurozoni.

Koliko su porasli troškovi rada?

Unutar europodručja troškovi rada po satu porasli su u svim državama članicama. Najveći porast zabilježen je u Litvi (+13,3 posto), Irskoj (+9,3 posto) i Estoniji (+9,1 posto). U zemljama EU-a izvan eurozone troškovi su takođe rasli, a najveći porast zabilježen je u Bugarskoj (+15,3 posto), Mađarskoj (+13,9 posto), Rumuniji (+12,2 posto) i Poljskoj (+11,7 posto). Najmanje su porasli u Danskoj (+2,3 posto).

Gledano prema djelatnostima ili sektorima, troškovi plata najveći su u javnoj upravi, s prosjekom EU-a od 31,3 eura po satu. Inače, sama statistika troškova ne uključuje samo bruto plate, isplate bonusa, službene automobile i stanove kompanije. U nju su uključeni i indirektni troškovi, kao što su doprinosi poslodavca za socijalno osiguranje, troškovi daljnjeg usavršavanja i porezi na platu, a za izradu statistike u obzir su uzeti podaci kompanija sa najmanje deset zaposlenih.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim