MAGAZA

Ove namirnice nikako nemojte kombinovati sa kafom

Gastroenterolog i nutricionista Dianova Nuria, otkrila je uz koje namirnice kafa nikako ne treba da se konzumira. Riječ je zapravo o namirnicama koje mnogi uzimaju uz ili nakon crnog napitka – alkoholu i čokoladi!  

Najgora kombinacija je kafa sa čokoladom ili alkoholom, kaže Dianova. Pošto kafa sa čokoladom, kao i sa alkoholom pomaže da se opusti donji sfinkter jednjaka, rezultat je pojava žgaravice, peckanja i refluksa sadržaja želuca u jednjak.

Čak i ako ne osjećate nelagodu, vremenom mogu da se jave znaci upale jednjaka, upozorava Dianova. Takođe, Dianova ne preporučuje da uzimate kafu na prazan stomak, jer utiče na sekreciju želuca.

Istovremeno, doktorica je otkrila i koja kombinacija se preporučuje, a to je espreso kafa sa biftekom. “Espreso je koncentrisaniji napitak, sadrži organske kiseline koje poboljšavaju proces varenja, bolje djeluju na ‘kompaktno’ meso zajedno sa želudačnim sokom”, objašnjava doktorica.

Neko vrijeme nakon espresa, Dianova preporučuje da svakako popijete čašu vode kako biste nadoknadili tečnost u tijelu, jer kafa ima diuretički efekat.

Ipak, ljekari upozoravaju da pretjeran unos kafe ima negativan uticaj na zdravlje, prvenstveno na srčani mišić, jer se nakon pića ubrzava broj otkucaja srca. Stručnjaci napominju i da jedna ili dvije šoljice kafe dnevno neće imati negativan efekat.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim