MAGAZA

Medicinska sestra iz Srbije otkrila kako živi u Nemačkoj

Portal N1 magazina objavljuje priču o Dajani Zorić, medicinskoj sestri iz Šapca. Ona je sa 24 godine otišla u Nemačku i tamo je već šest godina.

Kako izjavljuje Dajana, nije nikad imala plan da ode iz Srbije. Tek nakon što se zaposlila i upoznala dosta ljudi, počela je da razvija ideju o preseljenju. Bitan faktor u tome bilo je i njeno viđenje svoje budućnosti u Srbiji kao neadekvatno. Kako izjavljuje:

„Prosto sam videla da mi Srbija jednog dana neće pružiti ono što zaista želim. Isto tako svakim danom sve veća nestabilost u zemlji i neozbiljnost celog sistema su me naterali da još jednom razmislim o svom putu i mislim da nisam pogrešila.“

Dajana je istakla da je za nju jezik bio ključan faktor. Početkom novembra odlučila je da krene na časove nemačkog jezika. Nastavljala je da polaže svaki nivo znanja postepeno. Do juna naredne godine uspela je da završi i položi B1 nivo na Goethe institutu u Beogradu.

Aktivno je stupala u kontakt s potencijalnim poslodavcima, agentima i ljudima koji su već živeli i radili u Nemačkoj. Imala je olakšicu zbog toga što je rođena u Hrvatskoj te je posjedovala dokumente Evropske unije. Zbog toga nije morala prolaziti kroz dugotrajne procedure dobijanja vize i radne dozvole.

Dajana naglašava da je bilo neophodno prevesti i overiti dokumentaciju kako bi izvršila nostrifikaciju svoje diplome. To je bilo sve što je bilo potrebno da bi realizovala svoje planove.

Nije baš sve “Med i mleko”

Ističe da nije bila naj­srećnija na svetu zbog te promene. Napuštajući porodicu i dolazeći u potpuno nepoznatu sredinu s jezičkim barijerama, opisuje situaciju kao izazovnu. Ipak, naglašava da je imala jasno postavljen cilj i da je njena vrednost, predanost, i stalno usavršavanje osiguralo postizanje uspeha.

Izjavljuje da joj je najviše prijao osećaj sigurnosti koji se brzo primećuje, naročito nakon nekoliko primljenih plata. Govori o bolje organizovanom sistemu i primeni jednakih pravila za sve, što smatra ključnim elementom na njihovom spisku. Takođe, primećuje da su ulice, rekreativna područja, reke i jezera čistiji i bolje održavani. Iako smatra Srbiju najlepšom zemljom, priznaje da se u ovoj novoj sredini priroda čuva.

Dajana provodi većinu slobodnog vremena sa svojim detetom, uživa u izletima, putovanjima i čitanju. Društveni život je minimalan, sveden na jedan izlazak mesečno s koleginicama zbog toga što svako vodi svoj život. Ne preferira neobavezna druženja bez svrhe. Iako voli socijalizaciju, ponekad joj je previše ljudi i informacija. Njene najbolje prijateljice su u Srbiji, pa se povremeno čuju preko Vibera, a ona poseti Srbiju najmanje četiri puta godišnje, ponekad i vikendima, što joj nadoknađuje nedostatak druženja.

Izvor: N1, Foto: Stock

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim