MAGAZA

Koliko se ostavlja napojnice prema lokalnim običajima u pojedinim zemljama

Jedno od vječitih pitanja kad se nađete na večeri u nekoj stranoj zemlji jeste treba li ostaviti napojnicu i koliko. Istraživanje Good Housekeeping Instituta pomaže turistima da saznaju koliku bi napojnicu trebali dati u različitim dijelovima svijeta prema lokalnim običajima.

Istraživanje otkriva gdje se od vas očekuje napojnica i koliko je prihvatljiv iznos.

U većini zapadnih zemalja uobičajeno je davanje napojnice, ali turisti ponekad mogu uvrijediti osoblje ponudivši im napojnicu. U Kanadi je napojnica 20 posto od iznosa računa, u Njemačkoj 10, a u Holandiji se napojnica ne ostavlja. U Francuskoj je uključena u samu cijenu usluge.

Sara Benwell, Consumer Editor at Good Housekeeping, tvrdi: “U Japanu se smatra da ćete uvrijediti konobara ako mu pokušate dati napojnicu dok se u Americi napojnica očekuje u većim iznosu te se smatra nepristojnim ako ništa ne ostavite. U Francuskoj, naknada za uslugu po zakonu mora biti uključena u račun, no mnogi će lokalci uprkos tome ostaviti poneki novčić kao dodatni znak poštovanja.“

Prema spomenutom istraživanju, taksisti rijetko kad dođu na zlatnu granu s napojnicama. U Australiji, Brazilu, Njemačkoj, Španiji i Turskoj samo se zaokruži račun, a u Japanu, Grčkoj, Meksiku i Kini napojnica se ne ostavlja. Jedine zemlje koje imaju običaj tako nagraditi vozača su Kanada, Francuska i Egipat, gdje se u pravilu ostavlja 10 do 15 posto od cijene vožnje.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim