MAGAZA

Koje povrće je bolje jesti kuvano?

Kako nam N1 prenosi, Ssirovo povrće ima različite hranjive materije od kuvanog. Ako znate koje treba kuvati, a koje ne, to vam može pomoći u optimizaciji količine vitamina.

Kao što znamo, povrće je bogato vitaminima i mineralima. Vitamini u povrću su kategorisani kao rastvorljivi u mastima i rastvorljivi u vodi.

Vitamini rastvorljivi u mastima, poput vitamina A, D, E i K, imaju veću otpornost na toplotu i stabilniji su tokom kuvanja, dok su vitamini rastvorljivi u vodi, kao što su vitamin C i vitamini grupe B, podložniji gubicima prilikom termičke obrade.

Zbog toga se često preporučuje da se neke vrste povrća jedu sirove kako bi se maksimizirala količina hranljivih materija iz njih.

Povrće obiluje antioksidansima, ali nivo ovih korisnih jedinjenja varira tokom kuvanja. Kod nekih vrsta povrća, antioksidansi se gube, dok se kod drugih povećava njihova biodostupnost, omogućavajući telu da bolje apsorbuje hranljive materije. Tehnika kuvanja takođe igra ključnu ulogu u očuvanju minerala i antioksidansa.

Postoji povrće čije antioksidante telo bolje apsorbuje kada se kuva. Da biste iskoristili sve hranljive sastojke, kuvajte šargarepu, beli i slatki krompir, špargle, cveklu i karfiol.

Kuvanje takođe pozitivno utiče na bolju apsorpciju beta karotena u povrću kao što su šargarepa, slatki krompir, tikvice i bundeva.

Izvor: N1, Foto: Stock

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim