PETICA

Pet uobičajenih razloga noćnog kašljanja

Kako piše Novosti Magazin, kašalj se najčešće javlja usled neke patologije. Koji su to najčešći razlozi za ovu pojavu noćnog kašljanja?

Astma

Kod osoba koje pate od astme, često se javlja upala disajnih puteva, što može prouzrokovati probleme s disanjem i noćno ili jutarnje kašljanje. Pored kašlja, astma može izazvati osećaj stezanja u grudima i otežano disanje. Prema informacijama američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), postoji dve kategorije lekova za tretiranje astme: brzo delujući lekovi za olakšavanje trenutnih simptoma i dugoročni lekovi koji se koriste svakodnevno kako bi se kontrolisali i sprečili astmatični napadi.

Refluks kiseline

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) nastaje zbog povratka želudačnog sadržaja u jednjak. Najučestaliji simptom je gorušica, koja se manifestuje kao osećaj peckanja ispod grudne kosti i u grlu. Pored gorušice, mogu se javiti neugodno vraćanje želudačnog sadržaja u grlo, teškoće pri gutanju, promuklost i kašalj. Noćni kašalj može biti posledica refluksa kiseline, jer se količina želudačne kiseline obično povećava kada ležete da spavate. GERB se tretira lekovima, promenom načina života ili hirurškim zahvatom. Takođe, preporučuje se da poslednji obrok bude unet tri do četiri sata pre odlaska na spavanje.

Hronična bolest pluća

Hronično opstruktivna bolest pluća (HOPB) uključuje hronični bronhitis i emfizem. Osobe koje pate od ove bolesti mogu da imaju naporan kašalj uz koji se proizvodi puno sluzi. Smatra se da je glavni uzrok HOPB pušenje, i da oni koji boluju od HOPB mogu da iskuse i neke druge simptome osim kašlja, poput kratkoće daha, otežanog disanja i stezanja u grudima.

Upala Pluća

Upala pluća je infekcija koja se javlja u plućima, a može da izazove kašalj sa flegmom, temperaturom, groznicu, poteškoće sa disanjem i bol u grudima tokom kašljanja ili dubokog udisanja.

Slivanje

Postnazalni drip, odnosno slivanje sluzi takođe je poznat kao sindrom kašlja gornjih disajnih putava, jedan je od najčešćih uzroka hroničnog kašlja. Prouzrokuje ga sluz koja curi niz zadnji zid grla (najčešće zbog alergije ili prehlade), koja golica nervne završetke, izazivajući kašalj.

Izvor: Novosti Magazin, Foto: Stock

Možda ti se također sviđa

PETICA

Pet stvari koje sputavaju vaš uspeh

Iako uspeh za svakog od nas podrazumeva različite stvari, svi težimo tome da budemo uspešni, piše In Journal. Pa ipak,
PETICA

Pet stvari koje nikada ne biste trebali reći svojoj djeci

Iako se ponekad čine bezazlenima, neke riječi roditelja mogu povrijediti dijete i ostaviti trajne posljedice na djetetovu sliku o sebi.