MAGAZA Story

Kako je u finskim školama gotovo iskorijenjeno vršnjačko nasilje

Vršnjačko nasilje je česta pojava u školama, a Finska je uspjela da ga suzbije zahvaljujući KiVa programu protiv vršnjačkog nasilja. KiVa je skraćenica za “kiusaamista vastaan,” što na finskom znači “protiv zlostavljanja.”

Sve polazi od pitanja: Ako vidiš zlostavljanje, šta ćeš uraditi? Odgovor na ovo pitanje veoma je važan. Finska ima jedan od najuspješnijih obrazovnih sistema na svijetu, pa nije ni čudo što su koristili ovo pitanje o zlostavljanju da uvedu novi, efektivni program prevencije vršnjačkog nasilja u školama.

Metodu KiVa je kreiralo finsko Ministarstvo obrazovanja 2007. godine i iste godine smanjio je slučajeve vršnjačkog nasilja za 40 posto. Čak 90 posto finskih škola ga je već primijenilo i uspjeli su da eliminišu slučajeve maltretiranja i nasilja u učionicama. Program je testiran u drugim zemljama poput Italije, Holandije i Velike Britanije.

Program uključuje razne resurse kao što su alati za nastavnike i roditelje te nastavne lekcije, a posebno je zanimljiv aspekt programa koji se fokusira na podučavanje onih koji prisustvuju zlostavljanju, kako bi znali kako da reaguju.

 „Naši rezultati pokazuju da se ugroženoj djeci – onoj koja se suočavaju sa zlostavljanjem nekoliko puta nedjeljno – može pomoći, i to podučavanjem one djece koja stoje pored i sve to gledaju. Ta djeca bi trebalo da pruže pomoć“, rekao je jedan od profesora.

Djeca se uče empatiji kroz kompjuterske igre i simulacije u kojima preuzimaju kontrolu crtanih avatara koji se nalaze u različitim situacijama zlostavljanja. U igricama, djeca odlučuju kako da se ponašaju, mogu li obraniti žrtvu ili ne. Učenicima su dati i savjeti kako da reaguju na zlostavljanje i šta bi trebalo da kažu nekome ko je zlostavljan. Video-igrice su korištene kako bi odrasli približili mladima važnost empatije.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim