MAGAZA

Istraživanje dugo 17 godina otkrilo koji je najstresniji posao na svijetu

Gotovo je nemoguće naći posao koji je u potpunosti oslobođen stresa, a u dugotrajnom istraživanju naučnici su donijeli zaključak da je jedan posao ipak najstresniji.

Broker, vozač autobusa, vaspitač u vrtiću, pilot, ljekar, sve su to poslovi za koje smo mogli zamisliti da zauzimaju prvo mjesto na listi najstresnijih poslova na svijetu. Ali najstresniji na svijetu je konobarski posao, tako barem tvrdi studija Južnog medicinskog univerziteta u Kini.

Na prvu bi to moglo biti pomalo začuđujuće, jer je to posao s manje odgovornosti od, na primjer, pilota. Ali ako bolje razmislite, rezultat studije čini se uvjerljivim. Konobari su tokom radnog vremena stalno pod psihičkim i fizičkim pritiskom, a faktor stresa je jako visok.

Zauzvrat dobijaju malo uvažavanja i, kao da to nije dovoljno, posao je vrlo nefleksibilan. Konačno, za razliku od na primjer ljekara, konobari nisu nagrađeni dobrom platom i priznanjem. Naučnici su takođe otkrili da stres uzrokuje mnogo češće posezanje za cigaretama i alkoholom među konobarima. Dugoročna studija provodila se 17 godina s ukupno 136.000 učesnika.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim