MAGAZA

Da li su zdravija kuvana ili pržena jaja?

Kuvana jaja i kajgana su definitivno klasici kada su recepti za jaja u pitanju. Oba načina pripreme pružaju potrebnu dozu hranljivih sastojaka.

Ovo su neka opažanja o pripremi jaja koje nam prenosi N1.

Kuvana jaja

Kuvana jaja zadržavaju svoje hranljive vrednosti, uključujući proteine i minerale, dok kajgana, sa dodatkom mleka ili pavlake, može pružiti dodatnu kremastu teksturu i obogaćenu ukusnu notu. Važno je prilagoditi pripremu jaja prema ličnom ukusu i preferencijama.

Kuvana jaja su jednostavna i hranljiva opcija. Veliko kuvano jaje sadrži približno 78 kalorija, pružajući dobar balans proteina, masti i esencijalnih vitamina i minerala.

Kuvanjem jaja se čuva većina hranljivih materija, čineći ih odličnim izborom za brz i zdrav obrok. Jaja su bogata visokokvalitetnim proteinima i sadrže sve esencijalne aminokiseline koje su ključne za optimalan rast i oporavak tela. Takođe su izvor drugih važnih hranljivih sastojaka poput vitamina, minerala i antioksidanata. Svestranost jaja u kuhinji čini ih neizostavnim delom mnogih jela širom sveta. Takođe su odličan izvor vitamina, stimulišu proizvodnju energije i podržavaju zdravlje kostiju. 

Kajgana

Kajgana, iako je ukusna, često uključuje pripremu jaja sa dodatnim sastojcima. Hranljiva vrednost kajgane može uveliko varirati u zavisnosti od njegovih sastojaka.

Dok kajgane mogu ponuditi veći sadržaj proteina zbog dodatih sastojaka, oni takođe mogu imati više kalorija i nezdravih masti, posebno ako se prže sa previše ulja ili maslaca.

Kada je reč o ishrani, kuvano jaje zaista zadržava većinu svoje prirodne vrednosti, jer se kuva bez dodatnih masti i sastojaka. Proces kuvanja čuva proteine i druge hranljive materije u jajetu, čineći ih zdravijom opcijom zbog minimalnih aditiva i smanjenih kalorija. To ga čini sjajnim izborom za one koji žele ukusan, a istovremeno i nutritivan obrok.

Nasuprot tome, kada se pažljivo priprema s korisnim sastojcima, kajgana može takođe unaprediti opštu nutritivnu vrednost dodavanjem povrća i nemasnih proteina.

Koji god izbor da napravite, možete dobiti optimalno najbolje od jaja tako što ćete pripaziti na to šta dodajete uz njih i ako obratite pažnju na količinu ulja ili masti.

Izvor: N1, Foto: Stock

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim