MAGAZA

8 metoda koje psiholozi koriste da se riješe stresa

Psiholozi su stručnjaci koji nam pomažu riješiti probleme, prevladati strahove i srediti svoje osjećaje kako bismo bili mirni i zdravi. Ali i oni su ljudska bića i ponekad se i oni moraju nositi sa stresom.

Bright Side je otkrio neke metode koje čak i profesionalci koriste za smanjenje stresa.

8. Zapišite sve što vam padne na pamet.

John Duffy, klinički psiholog i autor knjige o odgoju tinejdžera, kaže: “Kako bih smanjio stres, vodim bilješke. Misli, situacije, odnosi s ljudima, ideje za članke. Zapisujem i strukturišem sve što mi padne na pamet. Ovaj kreativni proces je jako koristan jer zaboravljamo na probleme, glava postaje bistra, napetost se smanjuje. Nakon toga mogu vidjeti stvari iz druge perspektive.”

7. Budite izbirljivi kada kupujete sastojke za jelo koje želite skuhati.

Psihoterapeut, pisac i učitelj Jeffrey Sumber koristi sljedeće metode za suočavanje sa stresom: “Kad se osjećam depresivno, volim jesti. Ali neka bude zdrava hrana ili neko jelo koje prvi put pravim. Puno vremena provodim obilazeći trgovinu, birajući sastojke. Zatim ih pažljivo narežem, pripremam preljeve i polako jelo jedem. Često rezultate objavim na Facebooku da mi prijatelji zavide!”

6. Zategnite sve mišiće.

Američki psihoterapeut Kevin Chapman koristi metodu progresivne mišićne relaksacije koja je razvijena 1920. godine. Ideja je jednostavna: nakon svake jake napetosti dolazi snažno opuštanje. To znači da morate zategnuti mišiće 10 sekundi, a zatim se 20 sekundi fokusirati na osjećaj opuštenosti. Ukupno ima 200 vježbi za sve mišićne grupe. Samo ne zaboravite obratiti pažnju na svaku mišićnu grupu.

5. Reagujte ispravno ili ne reagujte uopšte.

Psihologinja Susan Krauss Whitbourne ne bori se protiv stresa. Ona ima posebnu mantru koju ponavlja kada se nađe u stresnoj situaciji. Ona kaže: “Ne mogu promijeniti situaciju, ali mogu promijeniti svoju reakciju.” Pozitivna reakcija na negativnu situaciju pomaže u izbjegavanju stresa, pa čak i sticanju iskustva ako je tretirate kao izazov. Takođe možete učiti iz svojih grešaka.

4. Zaustavite tok svojih misli.

Psiholog Martin Seligman preporučuje jednu jednostavnu i popularnu metodu koja vam pomaže razbistriti glavu. Zaplješćite rukama i viknite “Stani! Razmisliću o tome kasnije”. Takođe možete nositi narukvicu na ruci i zakopčati je ili se uštinuti kad god počnete razmišljati o nečemu što vam u tom trenutku ne koristi. Takvim trikovima zaustavite krug misli i odgodite problem na neko vrijeme. Zatim pokušajte svoju pažnju prebaciti na neobičan predmet ili vježbu.

3. Provedite sat vremena uživajući u svom hobiju i stvarima koje volite.

Psihoterapeutkinja Amy Przeworski preporučuje da imate određeno vrijeme kada možete učiniti sve što želite. Čitajte, crtajte, kuhajte, vježbajte – šta god vas čini sretnima. Bez posla, bez odgovornosti, bez negativnih misli, ne bi trebalo postojati ništa što vas uznemirava.

2. Stimulišite svoje nerve.

Toni Bernhard predlaže neobičnu, ali učinkovitu metodu koja se temelji na fiziologiji. Kažiprst prevucite preko usana. Ovaj pokret dodiruje nerve koji se nalaze na površini usana što stimuliše parasimpatički nervni sistem i pomaže vam da se smirite.

1. Isprobajte različite klasične metode.

Naravno, postoje klasični načini da se riješite stresa koji jednako dobro djeluju. Na primjer, Deborah Serani, klinička psihologinja i autorica knjige Living With Depression, nastoji svom tijelu pružiti sve što mu treba. “Koristim sve što dira moje osjećaje. Na primjer, mogu samo sjediti u autu i slušati jazz na radiju, crtati, opustiti se u hidromasažnoj kadi ili uživati ​​u izvrsnom i ukusnom čaju.”

Terapeutkinja Joyce Marter koristi se metodom koja je uobičajena među članovima AA-a: da biste razbistrili svoje misli, morate učiniti nešto korisno. Na primjer, očistite radni prostor, operite suđe i tako dalje. Glavno pravilo je da vam to treba pomoći da skrenete pažnju i da vas odvrati od razmišljanja o onome što vam stvara stres.

Psihologinja Susan Newman smatra da nema boljeg antidepresiva od naših prijatelja. A doktorica Stephanie Sarkis okreće se jogi, sportu ili samo odmoru i snu.

Glavni koncept

Glavni koncept oslobađanja od stresa je udaljiti se od problema na neko vrijeme. I što to bolje uspijete, to ćete se brže oporaviti i biti spremni za nove izazove.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim