POZITIVA

Imunoterapija za teško lečivi kancer dobila odobrenje za brzi put od strane FDA

Australijska farmaceutska kompanija dobila je status brzog puta od Uprave za hranu i lekove Sjedinjenih Američkih Država za klinička ispitivanja lečenja raka bilijarnih kanala.

Šta je to tačno?

Kancer bilijarnih kanala se javlja unutar i van jetre. Ova retka forma raka pokazala se otpornom na konvencionalne i imunoterapijske tretmane. Nova verzija postojećeg tretmana firme pokazala je izuzetno obećavajuće rezultate.

U maju prošle godine, City of Hope, svetski poznata organizacija za istraživanje i lečenje raka sa sedištem u Los Anđelesu, dala je prvu dozu niskog nivoa njihovog onkolitičkog virusa (tj. virusa koji inficira onkolitičke ćelije) u fazi 1 ispitivanja bezbednosti.

“Naša prethodna istraživanja su pokazala da onkolitički virusi mogu da stimulišu imunološki sistem da reaguje i uništi kancer, kao i da stimulišu imunološki sistem da bude reaktivniji na druge imunoterapije, uključujući inhibitore tačke kontrolne tačke,” izjavio je Daneng Li, M.D., glavni istraživač i asistent profesor Odeljenja za medicinsku onkologiju i istraživanje terapeutskih metoda u City of Hope-u.

Fongov originalni onkolitički virus detaljno je proučavan i imao je ulogu u iskorenjivanju velikih boginja širom sveta. Ima kratak i dobro razumljiv životni ciklus koji ne uključuje upotrebu ljudskog genoma. Može isporučivati agense za uništavanje tumora i smanjiti njihovu veličinu samostalno.

U preliminarnim ispitivanjima City of Hope-a na životinjama i kultivisanim ćelijama, pokazalo se da smanjuje određene tumore. Kao na primer kod kancera debelog creva, pluća, dojke, jajnika i pankreasa.

Imugene-ovo ispitivanje pod vođstvom FDA započelo je sa niskim dozama Vaksinie kod pacijenata koji su već prošli barem dva prethodna standardna tretmana. Ovo ispitivanje je nazvano MAST (metastatski napredni čvrsti tumori).

Status brzog puta omogućiće kompaniji da tesnije sarađuje sa Ugovorom za hranu i lekove (FDA). Takođe i da u budućnosti brže pregleda podatke.

Imugene i City of Hope planiraju regrutaciju ovakvih pacijenata na 12 različitih lokacija u ove dve zemlje.

Izvor: Good News Network, Foto: Stock

Možda ti se također sviđa

POZITIVA

Ovo je najsmješnija scena u istoriji serija 

Dvije hiljade Britanaca biralo je najsmješniju scenu u britanskim serijama u anketi koju je sproveo TV kanal Gold povodom 30
MAGAZA POZITIVA

Koje su najsigurnije destinacije za putovanje u 2023. godini

Venezuela je najopasnija zemlja na svijetu –gotovo 84% građana i posjetioca ove zemlje su žrtve kriminala. Ne želite biti prevareni,