PETICA

Pet vitamina koje treba uzimati tokom zime

Kako javlja N1, ako se osećate umornije, moguće da patite od sezonskog afektivnog poremećaja.

Sezonski afektivni poremećaj (SAD) se manifestuje kroz simptome kao što su loše raspoloženje, umor, razdražljivost i teškoće pri buđenju tokom zimskih meseci. Zdravstveni stručnjaci preporučuju različite strategije za suzbijanje ovih simptoma, uključujući fizičku aktivnost, konzumaciju tople hrane i pića te eksperimentisanje s novim hobijima.

Magnezijum

Preporučuju se određeni vitamini, poput magnezijuma, koji mogu pomoći u borbi protiv umora i poboljšati opšte tmurno zimsko raspoloženje.

Magnezijum je ključan za proizvodnju osnovne energije u ćelijama i nedostatak ovog minerala može dodatno pogoršati osećaj umora.

Vitamin B12

Vitamin B12 je ključan za povećanje nivoa energije. Nedostatak ovog vitamina može rezultirati simptomima kao što su umor, slabost, nedostatak daha i glavobolje. Uzimanje vitamina B12 može pomoći u revitalizaciji i podršci nervnog i probavnog sistema, održavajući zdravlje krvnih ćelija. Osim suplemenata, prirodni izvori vitamina B12 uključuju meso, ribu, jaja i mlečne proizvode.

Vitamin C

Za ojačavanje imuniteta, vitamin C ima ključnu ulogu, posebno tokom hladnijih meseci kada su sezonske bolesti poput prehlade i gripa učestalije. Ovaj vitamin je važan za podršku imunološkom sistemu, pomažući u prevenciji i ublažavanju upala.

Omega 3

Za poboljšanje raspoloženja, unos omega 3 masnih kiselina može pružiti potreban podsticaj i imati pozitivan uticaj na mentalno stanje.

Omega 3 masne kiseline su uobičajeno prisutne u plodovima mora, orašastim plodovima i semenkama, a ove namirnice se obično konzumiraju manje tokom hladnijih meseci zbog sezonskih promena i ograničene dostupnosti ribe.

Međutim, važno je napomenuti da naše telo ne može prirodno da proizvodi omega 3 na način na koji to može za druge vitamine, pa je uzimanje dodataka ishrani, posebno u ovo doba godine, ključno.

Vitamin D

Vitamin D, često nazivan “sunčevim vitaminom”, uglavnom se prirodno stiče iz sunčeve svetlosti tokom toplijih meseci. Međutim, tokom jeseni i zime, kada je sunčeve svetlosti manje, postoji veći rizik od nedostatka ovog vitamina.

Vitamin D je ključan za očuvanje opšteg zdravlja, podržavajući normalnu funkciju imunološkog sistema i regulišući nivoe kalcijuma u krvi. Ova uloga je bitna za održavanje zdravih kostiju, zuba i mišića.

Iako vitamini igraju važnu ulogu u jačanju našeg tela, ako se suočavate s problemima mentalnog zdravlja tokom zime koji utiču na vaš svakodnevni život, preporučuje se da se posavetujete sa svojim lekarom opšte prakse. On može pružiti dodatnu podršku i savete prilagođene vašim specifičnim potrebama.

Izvor: N1, Foto: Stock

Možda ti se također sviđa

PETICA

Pet stvari koje sputavaju vaš uspeh

Iako uspeh za svakog od nas podrazumeva različite stvari, svi težimo tome da budemo uspešni, piše In Journal. Pa ipak,
PETICA

Pet stvari koje nikada ne biste trebali reći svojoj djeci

Iako se ponekad čine bezazlenima, neke riječi roditelja mogu povrijediti dijete i ostaviti trajne posljedice na djetetovu sliku o sebi.