PETICA

5 stvari koje nećete promeniti kod svog partnera

Ako ste u vezi s nekim i primećujete da se suočavate s bilo kojom od ovih pet stvari koje vas muče, često je najbolje prihvatiti činjenicu da vaš trud za promenom možda neće doneti željene rezultate.

Postoje situacije u kojima određeni obrasci ponašanja kod partnera jednostavno ostaju nepromenjeni. U takvim situacijama, važno je biti realan i svestan da nije uvek moguće promeniti nečije ponašanje. Posebno ako se to ponašanje ne pokazuje kao spremno za promenu ili ako je duboko ukorenjeno.

Problemi s ovisnošću

Bilo da se radi o alkoholu, drogama ili kockanju, često predstavljaju izazov za one koji su u vezi s ovisnicima. Statistika pokazuje da je broj dugoročno izlečenih ovisnika izuzetno nizak – manje od 10% ljudi uspeva da se dugoročno izbori sa svojom ovisnošću.

Partneri koji veruju da će njihova podrška ili prisustvo učiniti da se ovisnost reši često su u zabludi. Iako podrška može biti korisna, konačni ishod u suzbijanju ovisnosti uglavnom zavisi od samog ovisnika.

Ključne karakterne crte

Većina karakterističnih crta ličnosti formira se do 18. godine života i ostaje relativno konstantna kroz odraslost. Iako se neke promene mogu desiti, one nisu drastične i uglavnom zavise od iskustava pojedinca.

Nedavno istraživanje sa Sveučilišta Harvard ukazuje da je do 30. godine ličnost gotovo formirana i stabilna.

Odnos partnera s njihovom porodicom

Bez obzira na to da li je taj odnos blizak ili udaljen, često je duboko ukorenjen i oblikovan dugi niz godina. Ne očekujte značajne promene u tom odnosu jer je dinamika takvog odnosa već uspostavljena i zavisi od oba uključena partnera. Iako se možete truditi da pružite partneru savete o boljim pristupima ili rešenjima, osnovni odnos između roditelja i deteta, kao i suprotno, retko se menja.

Interesi i hobiji koje osoba voli

Bez obzira da li su to vožnja motora, vežbanje, čitanje, igranje video igara ili baštovanstvo, ti hobiji često predstavljaju važan deo života nekoga. Ako se osoba prisili da se odrekne svojih hobija, to može dovesti do frustracije, tuge i potencijalnih problema u odnosu. Zbog toga je preporučljivo pronaći partnera s kojim delite iste hobije ili bar koji neće smetati vašim interesovanjima.

Različita religijska uverenja između partnera

Kada je jedan ateist, a drugi religiozan, može biti izazov u vezi. Uverenja vezana za religiju često se formiraju u ranom detinjstvu i duboko su ukorenjena u karakteru i osnovi ličnosti.

Traženje promene ovih stavova kod partnera se smatra licemernim, neopravdanim i nedoličnim, jer sugeriše da partner nije prihvaćen takav kakav jeste.

Izvor: 24sata.hr Foto: Stock

Možda ti se također sviđa

PETICA

Pet stvari koje sputavaju vaš uspeh

Iako uspeh za svakog od nas podrazumeva različite stvari, svi težimo tome da budemo uspešni, piše In Journal. Pa ipak,
PETICA

Pet stvari koje nikada ne biste trebali reći svojoj djeci

Iako se ponekad čine bezazlenima, neke riječi roditelja mogu povrijediti dijete i ostaviti trajne posljedice na djetetovu sliku o sebi.