MAGAZA

Šta to rade najbolji roditelji baš svakog dana?

Društvo nam nameće ideju da roditelji trebaju provoditi svaki slobodan trenutak sa svojom decom. Međutim, nova studija naglašava da nije važan kvantitet vremena provedenog s djecom, već kvalitet tog vremena.

Najbolji roditelji svakodnevno nastoje izdvojiti barem pet minuta visokokvalitetnog vremena provedenog s njihovim mališanima.

Prema koautoru Keiju Nomagučiju, sociologu sa Univerziteta Bowling Green, kvalitetno vreme s decom obuhvata aktivnosti poput čitanja, zajedničkih obroka, razgovora i zajedničkog druženja. Kada majke uspeju da se posvete ovim aktivnostima, to može imati pozitivne efekte na njihovu decu.


Studija nije uspela da odredi tačnu količinu kvalitetnog vremena koju roditelji trebaju provesti sa svojom decom. Metju Bil, dečji i adolescentni psihijatar sa Medicinskog centra Univerziteta Džordžtaun, izjavio je da trenutno ne postoji jasna literatura koja bi precizno odredila pravu meru vremena provedenog sa decom.

Osim kvaliteta vremena, istraživanje je naglasilo važnost prihoda i obrazovanja majke, posebno u pogledu budućeg uspeha deteta. Milki, jedan od istraživača, preporučuje podršku roditeljima kroz društvene resurse koji pomažu u očuvanju njihovog mentalnog zdravlja i socio-ekonomskog statusa.

Uz to, istraživanje je naglasilo da samo vreme provedeno s decom nije ključno. Savetuje se roditeljima da se ne kaju zbog radnog vremena, već da se trude da maksimalno iskoriste kvalitetno vreme provedeno s detetom. Čak i ako to znači samo pet minuta.

Izvor: Zadovoljna.nova.rs Foto: Stock

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim