MAGAZA

Paljenje mirisnih sveća je opasno po zdravlje?

Upotreba mirisnih sveća često se povezuje s ugodnim mirisima, osvetljavanjem prostora i stvaranjem opuštajuće atmosfere u domu. Ipak, važno je imati na umu da paljenje mirisnih sveća može doneti određene zdravstvene rizike.

Postoje istraživanja koja sugerišu da korišćenje ovih sveća može izazvati migrene, iritaciju očiju i grla, te povećati rizik od respiratornih oboljenja. Potrebno je biti oprezan s njihovom redovnom upotrebom zbog potencijalnih zdravstvenih posledica koje mogu izazvati.

Tamaš Pandić, stručnjak za javno zdravlje na Univerzitetu Semmelweis u Mađarskoj, upozorava da mirisne sveće mogu pogoršati postojeća stanja poput astme.

To se dešava zato što sagorevanje ovih sveća oslobađa sitne čestice drugih zagađivača. Pandić preporučuje često provetravanje domova i smanjenje upotrebe hemikalija kao najbolji način za unapređenje kvaliteta vazduha u zatvorenim prostorijama.

U kontekstu reakcije ljudskog tela na supstance u mirisnim svećama, izvor tih supstanci može varirati. Iako neki proizvođači preferiraju korišćenje esencijalnih ulja umesto veštačkih mirisa, ovo takođe može nositi određene zdravstvene rizike. Na primer, tujon u esencijalnim uljima povezan je s oštećenjem nervnog sistema. Cinamaldehid u svećama s mirisom cimeta može izazvati iritaciju kože i alergijske reakcije.

Pored toga, neki brendovi koriste fitilje s metalnim oblogama, stvarajući otrovnu čađ koja može izazvati probleme s plućima. Stručnjaci ističu da iako neke od ovih supstanci možda nisu kancerogene, one mogu opteretiti jetru i metaboličke procese organizma.

Osim sveća, i drugi proizvodi kao što su sprejevi za čišćenje, e-cigarete (vejp) i nameštaj mogu pridoneti zagađenju vazduha u zatvorenom prostoru, stvarajući potencijalne zdravstvene probleme.

Izvor: N1, Foto: Stock

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim