NEWS

Srbija podigla borbenu gotovost, postavljene nove barikade. Šta se dešava na Kosovu?

Sve vojne jedinice srpske vojske i ministarstva unutarašnjih poslova u stanju su pune borbene pripravnosti zbog krize na Kosovu i namjera Prištine da nasilno ukloni barikade na sjeveru.

Napetosti između Beograda i Prištine rastu od prošlog mjeseca kada su predstavnici etničkih Srba na sjeveru Kosova napustili državne institucije, uključujući policiju i pravosuđe, zbog odluke kosovske vlade da zamijeni srpske registarske tablice automobila.

Situacija je eskalirala u posljednje dvije sedmice, nakon što je kosovska policija uhapsila jednog donedavnog policajca, sumnjičeći ga za narušavanje ustavnog poretka, na što su lokalni Srbi uzvratili postavljanjem barikada, tražeći njegovo oslobađanje.

Tako je u utorak grupa od 50-ak osoba blokirala granični prijelaz Merdare na Kosovu, iz pravca Kuršumlije prema Podujevu. Kako javlja RTS, oni su postavili kamion s prikolicom i traktore. Najavili su da će ostati do daljnjeg.

Šta kažu Vučić i Brnabić?

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je jedinice Vojske Srbije između Kraljeva i Raške.

“Vjerujem u pravdu i pravo, ali više od svega u srpsku mudrost, ali i snagu i odlučnost. Živjela slobodarska Srbija”, poručio je predsjednik Srbije na Instagramu.

Vučić se potom s ministrom odbrane Milošem Vučevićem, ambasador Srbije u SAD Markom Đurićem i direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petrom Petkovićem, uputio ka kasarni u Raškoj, na razgovar s predstavnicima Srba sa sjevera Kosova i Metohije.

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je predsjedniku samoproglašenog Kosova Vjosi Osmani da Srbi u južnoj srpskoj pokrajini na barikadama štite svoja prava koja su im uskratile takozvane kosovske vlasti i da će oni pobijediti.

“Srbi štite svoje pravo glasa koje ste im oduzeli, pravo na pravedno suđenje koje ste im uskratili i Briselski sporazum. Oni će pobijediti i /premijer samoproglašenog Kosova Aljbin/ Kurti će biti poražen”, poručila je Brnabićeva na “Twitteru” i istakla da je Osmanijevom saglasna da će na Kosovu i Metohiji prevladati demokratija i vladavina prava.

Šta kažu Osmanijeva i Kurti?

Osmanijeva je prethodno na “Twitteru” optužila Srbiju i Vučića da stoje iza napada na novinare na sjeveru Kosova i Metohije, uz poruku da će “srpske vlasti propasti, a da će prevladati demokratija i vladavina prava”.

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da Vlada Kosova smatra da je postavljanje barikada na putevima na sjeveru Kosova nezakonit i neprihvatljiv čin, te da se iste neće tolerisati.​

Kurti je, otvarajući sjednicu Vlade, rekao da Vlada neće niti razgovarati niti sarađivati sa kriminalcima na sjeveru zemlje, već će ih hapsiti.

“Nažalost, ti kriminalci koje sankcionišu i Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija podržavaju predsjednik i Vlada Srbije u cilju narušavanja teritorijalnog integriteta naše Republike, ali i destabilizacije regiona. Kosovske institucije neće razgovarati i sarađivati sa kriminalcima, već će ih hapsiti”, naglasio je Kurti.

Šta kažu Nijemci i KFOR?

Njemačka je zabrinuta zbog napetosti između Srbije i Kosova i trenutno je fokusirana na napore da se uklone barikade duž njihovih granica, rekao je u srijedu glasnogovornik njemačkog ministarstva vanjskih poslova.

“Ilegalne barikade koje su podigli kosovski Srbi moraju se ukloniti što je prije moguće”, rekao je glasnogovornik.

“Nacionalistička retorika, kakvu smo čuli iz Srbije posljednjih tjedana, potpuno je neprihvatljiva”, istaknuo je dodajući da je Berlin zabrinut zbog pojačane srpske vojne prisutnosti u blizini granice.

NATO-ova misija na Kosovu KFOR u srijedu je saopštila da podržava dijalog svih strana u cilju smirivanja napetosti na sjeveru zemlje.

“Najvažnije je da svi uključeni izbjegavaju bilo kakvu retoriku ili poteze koji mogu izazvati napetosti i eskalirati situaciju”, rekao je general bojnik Angelo Michele Ristuccia u izjavi. “Rješenja treba tražiti kroz dijalog”, dodao je.

Šta kažu Rusi?

Kremlj je naveo da podržava pokušaje Srbije da zaštiti etničke Srbe na sjevernom Kosovu te je odbacio optužbe Prištine da Rusija raspiruje napetosti kako bi posijala haos na Balkanu.

Kosovski ministar unutarašnjih poslova Xhelal Svecla rekao je da Srbija, pod uticajem Rusije, želi destabilizovati Kosovo, što je odbacio glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. “Srbija je suverena država i apsolutno je pogrešno u ovome tražiti destruktivan utjecaj Rusije”, rekao je Peskov.

“Srbija je suverena država i prirodno je da štiti prava Srba koji žive u blizini u tako teškim uslovima i prirodno je da oštro reaguje kada se ta prava krše”, dodao je.

“Uz vrlo bliske savezničke odnose, istorijske i duhovne odnose sa Srbijom, Rusija vrlo pažljivo prati šta se događa, kako se poštuju i osiguravaju prava Srba”, rekao je Peskov. “I naravno, podržavamo Beograd u akcijama koje se poduzimaju”, dodao je.

Šta kaže srpska opozicija?

Predsednik pokreta Srbija centar i nekadašnji načelnik generalštaba Zdravko Ponoš rekao je da se borbena gotovost podiže kada je država stvarno ugrožena i kada samo vojska može da pomogne.

General avijacije u penziji Sreto Malinović dodaje da mora da se vodi računa da se stvar ne otme kontroli, ne izazove upotreba sile i da se srpska strana proglasi odgovornom.

Ponoš dodaje da su nejasni stepenovi borbene gotovosti i podsjeća da se nekada znalo kako se to zove, šta znači i u kojoj gotovosti su jedinice.

„Sad je neka čudna priča. Kao da postoji nešto što je redovno povišeno – to je kad je Vučić ljut, kad je mnogo sam ljut onda je šest haubica, a viši nivo je kad je vrhovni komandant na putu. Najviši nivo jedino kad je u Karašu, ne znam kako će Pink da spakuje tamo“, dodaje Ponoš.

Ponoš je podsetio da je i 1999. godine bilo iskustava sa podizanjem borbene gotovosti, da je pitanje koji se pravni normativ koristi i dodaje da imaju nedefinisan pojam oružanih snaga.

„Sad je nejasno, stavili su i saobraćajce na Autokomandi pod komandu Generalštaba. Ovo je cirkus, Vučić je zakuvao stvari da ni ne zna šta je ispalo, ova stvar služi da treba naći scenario da se barikade raspuste. Podiže se ulog, pravi se ratna kriza da bi raspuštanje barikada bilo – evo dogovorio sam da se povuku barikade, a oni su dali lijekove policajcu. Podiže ulog da bi prije praznika sklonio barikade, tamo su ljudi po radnoj dužnosti. Cijelu stvar je zakuvao Kurti, oni su pročitali Vučićevo ponašanje“, smatra Ponoš.

On smatra da se pričama o vojsci Vučić obraća publici u centralnoj Srbiji, kao i onima koji su na barikadama.

„Neće te snage biti upotrebljene, to zna i Kurti, zato se tako i ponaša. Ta vojska neće biti upotrebljena dok je tamo NATO. Nomalno je da patrijarh ode dole, mogao bi da razgovara s Kurtijem, da smiri strasti, ovo slikanje s Vučićem u ponoć ne pomaže Srbima na barikadama, ne pomaže nikom. Kurti vuče bijele figure loše i prgavo i izaziva Vučićevu reakciju. Ono što zovemo međunarodnom zajednicom se ponaša neodgovorno“, dodaje Ponoš u razgovoru za N1.

Foto: Wikipedia / SUHEJLO / CC BY-SA 3.0

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala