NEWS

Kako Rusija izvozi naftu širom svijeta?

Iako je Zapad uveo sankcije Rusiji na izvoz nafte, njihova nafta još uvijek dolazi na tržišta širom svijeta. Čak i oni koji dane provode prateći njeno kretanje preko okeana, teško otkrivaju ko točno prevozi naftu ali činjenica je da u ovom poslu učestvuje sve više brodova, piše CNN.

Insajderi iz industrije procjenjuju veličinu te flote u “sjeni” na otprilike 600 brodova ili oko 10% globalnog broja velikih tankera. A brojke nastavljaju rasti.

Ko je vlasnik i ko upravlja ovim brodovima, ostaje zagonetka. Kako je trgovanje ruskom naftom postalo složenije tokom prošle godine, mnogi su se zapadni brodari povukli iz ovog biznisa. Pojavili su se novi i opskurni brodari, ponekad s fiktivnim kompanijama u Dubaiju ili Hong Kongu. Neki su kupovali brodove od Evropljana, dok su drugi osposobili stare brodove koji bi inače završili na otpad, prenosi Index.

Flota koja prolazi ispod radara dobila je na važnosti jer Moskva pokušava izbjeći saradnju sa zapadnim brodarima, a kupci u Kini i Indiji potiskuju one u Evropi, kojima je sada zabranjena kupnovina ruske nafte i rafiniranih proizvoda poput dizela.

Isporuka udaljenijim kupcima zahtijeva dodatne brodove i brodovlasnike koji su voljni nositi se s dodatnim komplikacijama i pravnim rizikom, naročito nakon što su zemlje G7 nametnule ograničenja cijena ruske nafte.

Ko kupuje rusku naftu?

“Postoji flota koja ne posluje s Rusijom, a postoji i flota koja gotovo isključivo posluje s Rusijom. Samo nekoliko brodara surađuje s obje strane”, rekao je Richard Matthews, voditelj istraživanja u EA Gibsonu, međunarodnom brodskom posredniku.

Kako se Evropa odvikla od ruske energije, kupci u Aziji počeli su sklapati poslove. Kina je povećala uvoz ruske nafte na 1.9 miliona barela dnevno u prosjeku 2022. godine, što je 19% više nego 2021., prema podacima Međunarodne agencije za energiju. Indija je još snažnije povećala kupovinu, zabilježivši povećanje od 800% na prosječnih 900.000 barela dnevno.

Ruski izvoz nafte u Kinu i Indiju dosegnuo je rekordne nivoe u januaru, nakon što je stupila na snagu evropska zabrana ruske nafte vađene iz mora, navodi Kpler, kompanija za podatke i analitiku. Izvoz u Tursku, još jednog od najvećih kupaca, takođe se nastavio ubrzano. Ispunjavanje ovih narudžbi zahtijeva brodove pogodne za transport. Ruska nacionalna flota nema dovoljno plovila. Tu se pojavljuje “flota u sjeni”.

Šta je flota u sjeni?

Matthew Wright, viši analitičar tereta u Kpleru, razvrstava brodove koji prevoze rusku sirovu naftu u dvije kategorije: “sive brodove” i “mračne brodove”.

Sivi brodovi prodani su nakon invazije – uglavnom od evropskih vlasnika kompanijama na Bliskom istoku i u Aziji koje prije nisu bile aktivne na tržištu tankera. “Mračni brodovi”, s druge strane, veterani su iz kampanja Irana i Venezuele za izbjegavanje zapadnih sankcija koje su nedavno prešle na prevoz ruske sirove nafte.

Iako su zapadne zemlje zabranile uvoz većine ruske nafte, ne postoje nikakva pravila koja bi sprječavala zapadne brodove da isporučuju naftu kupcima kao što su Kina i Indija ili da pružaju usluge poput osiguranja – sve dok se poštuju ograničenja cijena G7. Brodovi evropskih vlasnika prevezli su 36% prodane ruske robe u januaru, prema podacima Kplera.

Ko upravlja flotom?

Potražnja bi se mogla povećati u nadolazećim mjesecima ako Kina bude trebala više goriva za svoj ekonomski oporavak. Ako se veći postotak globalne flote koristi za rusku sirovu naftu i naftne proizvode, to troši kapacitete, povećavajući troškove za sve trgovce naftom.

“Došlo je do golemog porasta neefikasnosti u načinu na koji funkcionirše tržište tankera”, rekao je Wright iz Kplera.

Takođe postoje pitanja o tome ko u konačnici upravlja flotom u sjeni. Neki sumnjaju da dio paravanskih kompanija koje su se pojavile ima veze s “ruskom državom ili određenim politički povezanim faktorima”, smatra Sergej Vakulenko, bivši izvršni direktor ruske naftne kompanije, a sada naučnik u Carnegie udruženju za međunarodni mir.

Prošlog je vikenda Evropska unija uvela sankcije Sun Ship Managementu, podružnici Sovcomflota, najveće ruske brodarske firme. EU je saopštila da je ova kompanija sa sjedištem u Dubaiju, registrovana prije deset godina, “djelovala kao jedna od ključnih kompanija za upravljanje pomorskim transportom ruske nafte” te da je “Ruska Federacija krajnji korisnik” njenih poslovnih operacija.

Štaviše, stručnjaci kažu da flota u sjeni možda olakšava Rusiji izbjegavanje sankcija ili prodaju svoje nafte iznad cjenovne granice. Takođe je teže razlučiti pošto se točno prodaju ruski bareli. Stručnjaci su pronašli dokaze u carinskim podacima da se Urals, referentni brend ruske nafte, u ključnim lukama prodaje za mnogo više nego što pokazuju službene cijene.

Šta je sa sigurnošću?

Sigurnost je takođe važna. Vjeruje se da mračna flota ima veliki kontingent brodova starijih od 15 godina, kakve bi glavne naftne kompanije obično povukle zbog istrošenosti. Sada sve više ovih brodova putuje širom svijeta.

“Imate sva ta stara plovila koja se vjerovatno ne održavaju prema standardima kakvi bi trebali biti. Vjerovatnost većeg izlijevanja ili nesreće raste iz dana u dan kako ova flota raste”, rekao je Matthews iz EA Gibsona.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala