MAGAZA

Zašto nam kosa sijedi kako starimo i možemo li to usporiti?

Htjeli mi to ili ne, pronalazak sijede vlasi neizbježan je za sve nas. Umjesto da se pitamo hoćemo li uskoro primijetiti sijedi pramen, vrijeme je da saznamo zašto sijedimo i šta možemo učiniti da to odgodimo.

Iako postoji biološki razlog koji objašnjava zašto sijedimo, ostaje pitanje — je li moguće poništiti ovaj proces?

Bilo da je vaša prirodna kosa plava ili crna, melanin (da, isti pigment koji nijansira kožu) određuje boju vaše kose. Melanin, ili pigment koji imamo u kosi, proizvodi ćelije melanocite, smještene unutar svakog folikula dlake, a te ćelije proizvode dvije različite vrste melanina, poznate kao eumelanin i feomelanin.

Eumelanin je tamni pigment, što znači da što je više prisutan to je kosa tamnija. Dakle, obilje eumelanina stvara crnu ili smeđu kosu, dok njegov nedostatak dovodi do plave kose. Prisutnost feomelanina u kombinaciji s nedostatkom eumelanina dovodi do crvene kose.

Ali šta je sa sijedom kosom? Nauka iza sijedih pramenova leži u melaninu, odnosno u ovom slučaju njegovom nedostatku. Sijeda kosa ima minimalno melanina, dok je bijela ili srebrna kosa bezbojna, što znači da nema melanina. A starenje je glavni uzrok. Kako starimo, ćelije melanocita u našim folikulima kose počinju umirati, uzrokujući smanjenje melanina ili pigmenta. S vremenom to dovodi do više bezbojnih niti koje izgledaju srebrno ili sivo.

Iako razumijemo zašto sijedimo, stručnjaci još uvijek pokušavaju shvatiti zašto naše melanocitne ćelije uopšte umiru i postoji nekoliko teorija o samom starenju.

U suštini, postoje dvije kategorije starenja: intrinzično i ekstrinzično starenje. Intrinzično starenje uključuje unutrašnje biološke ćelije, koje su programirane da se dijele kako bi obavljale osnovne biološke funkcije. Svaki put kad se ćelija podijeli, ona gubi DNK, što tokom vremena uzrokuje starenje ćelija i stoga smanjuje njihovu sposobnost pravilnog funkcionisanja. Primjer za to je smanjenje broja ćelija melanocita koje uzrokuju sijedu kosu.

Vanjsko starenje uključuje sve vanjske faktore koji mogu pridonijeti procesu starenja – to može uključivati ​​stres, prehranu, pa čak i određena zdravstvena stanja poput nedostatka vitamina B-12 ili autoimunih bolesti. A nedavna studija istražuje odnos između stresa i tih sijedih vlasi.

Okretanje sata

Proces sijeđenja može se odvijati u našim srednjim 30-im do srednjih 40-ih, zavisno od određenih faktora. U konačnici, samo je pitanje vremena kada ćemo svi pronaći svoje sijede vlasi. Međutim, nedavna studija objavljena u eLifeu otkrila je da bi proces sijeđenja mogao biti reverzibilan.

Grupa istraživača na Univerzitetu Columbia Vagelos College of Physicians and Surgeons pronašla je kvantitativne dokaze koji potvrđuju prastaru sumnju da su psihički stres i sijeđenje povezani.

Istraživači su analizirali više od 397 pojedinačnih vlasi kose 14 zdravih dobrovoljaca u dobi od 9 do 65 godina. Sve osobe nisu koristile nikakvu boju za kosu ili hemijske tretmane za bojenje svoje prirodne kose, ali su same identifikovale da imaju sijede ili dva obojena pramena kose.

Skener visoke rezolucije snimio je slike njihovih pramenova i otkrio male, suptilne varijacije u boji koje su inače bile nevidljive golim okom. Rezultati su zatim upoređeni s dnevnikom stresa svakog volontera, koji je uključivao kalendare, kao i njihov sedmični nivo stresa.

Istraživači su bili šokirani kada su otkrili da se uklanjanjem stresora sijede vlasi poništile ili vratile u svoju izvornu boju. Od učesnika, 10 ih je vidjelo ovaj preokret i preduzelo aktivne mjere za smanjenje stresa, poput odlaska na odmor ili rješavanja napetog događaja. U svim slučajevima, vlasi su imale bijeli gornji segment blizu korijena, ali su bile tamnije ili su ponovno poprimale boju prema dnu vlasi.

Ali ako ste spremni zamijeniti svoju boju za kosu dugim odmorom kako biste „izliječili“ sijede, imamo loše vijesti. Iako je smanjenje stresa idealno za vašu kosu i zdravlje, ono neće garantovati povratak na vašu normalnu boju.

Ispostavilo se da je ponovna pigmentacija kose moguća samo za neke jer vaša kosa treba doseći određeni prag da bi preokret bio uspješan. To je uglavnom zbog biologije. Kada smo u srednjim godinama, kosa se bliži biološkoj dobi da sijedi. Prema rezultatima studije, ako se stres smanji u ovom trenutku, veća je vjerovatnoća da će se proces obrnuti ili barem zaustaviti, nego kada ste godinama imali sijede.

Bez obzira na to, za sada se možemo utješiti činjenicom da je ovaj proces moguće bar usporiti.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim