MAGAZA

Urolog otkriva koliko vode zapravo trebamo piti

Svi smo u nekom trenutku čuli da bismo trebali piti osam čaša vode dnevno kako bismo bili bili hidrirani i zdravi – je li to stvarno istina? U nedavnom videu na svom YouTube kanalu, urologinja dr. Rena Malik govori o nekim mitovima o vodi i hidrataciji, počevši od pogrešnog uvjerenja da ćete, ako pijete manje, morati rjeđe mokriti.

“Pijenje premalo vode čini vaš urin vrlo koncentriranim”, kaže ona. “Taj koncentrirani urin zapravo može djelovati poput iritanta mjehura… To znači da biste mogli imati osjećaj da morate ići češće ili hitnije.”

Uz to, smatra li se uobičajeno navedenih osam čaša vode dnevno idealnom količinom? Nije nužno. “Morate imati neki oblik tekućine u toj količini dnevno”, kaže Malik. “20 posto naše tekućine dolazi iz naše hrane.”

Prema Institutu za medicinu, muškarcima se preporučuje da svaki dan unose 3,7 litara ukupne tekućine iz pića i hrane, dok se ženama savjetuje da konzumiraju 2,7 litara.

“Naša tijela obavljaju nevjerovatan posao regulisanja naše tekućine i govore nam kada trebamo piti dajući nam signale da smo žedni”, nastavlja ona. “Uopšteno govoreći, vaše tijelo ne odluči da je žedno sve dok ne izgubite oko 2 posto tjelesne vode. To nije puno, a vrlo je lako nadoknaditi pijenjem tekućine.”

Malik dodaje da ćete u nekim slučajevima morati piti više tekućine, na primjer ako imate česte infekcije mokraćnog kanala.

Iako je dobra hidratacija važan dio našeg cjelokupnog zdravlja i prehrane, Malik upozorava da prekomjerna hidratacija može donijeti probleme. “Ponekad ako previše pijete tečnosti, može se previše smanjiti so u vašem tijelu i uzrokovati nešto što se zove hiponatrijemija, od čega se možete razboljeti”, pojašnjava ona. Stoga, ne pretjerujte i slušajte svoje tijelo!

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim