MAGAZA

Šta može sve da znači crvena boja ?

Crvena boja ima posebno mesto u ljudskoj percepciji, budući da je prva boja koju prepoznajemo nakon bele i crne. Njena važnost potiče od prisustva crvenih pigmenata u prirodi, što je čini ključnom bojom kroz vekove. Često nazvana bojom srca, crvena je povezana s hrabrošću, otpornošću, strašću i ljubavlju.

Ona privlači pažnju kao boja ekstrovertnih i odlučnih ličnosti, te se često povezuje s liderima. Psihološki, nošenje crvene čini ljude privlačnijima, dok u religijskim kontekstima simbolizuje različite koncepte, poput krvi Hrista ili pretpostavki o đavolu.

U različitim religijama, poput hrišćanstva i budizma, crvena ima svoje simboličko značenje, od vernika do zračenja Bude pre njegove nirvane.

Afrička plemena su tradicionalno koristila crveni pigment za bojenje bolesnika, verujući da ta boja ima moć ozdravljenja. Ova praksa se proširila na ratnike, plemenske saveze i poglavare, koji su crvenu boju koristili kao simbol moći i prestiža. Slične tradicije našle su svoje mesto i u visokom društvu, gdje su kardinali i aristokratija nosili crvenu (i ljubičastu) kako bi istakli svoj status.

Crvena boja nosi snažnu simboliku u različitim kontekstima, uključujući i sportske aktivnosti. Istraživanja sugeriraju da timovi koji nose crvene dresove često postižu bolje rezultate od onih u dresovima drugih boja, poput plave. Ova boja je povezana s planetom Marsom i istoimenim rimskim bogom rata, dodajući crvenoj aspekte borbe, strasti i akcije. U astrologiji, crvena se često veže za znak Ovna, koji je pod vladavinom Marsa, simbolizirajući inicijativu, seksualnost i požudu.

Izvor: 24sedam.rs, Foto: Stock

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim