PETICA

Pet koraka koje treba da uradite kad vam je hakovan nalog na društvenim mrežama

U digitalnom dobu, hakovanje društvenih mreža postalo je učestala pojava, ozbiljno ugrožavajući privatnost i sigurnost korisnika na internetu. S milijardama aktivnih korisnika, društvene mreže pružaju plodno tlo za sajber kriminalce koji koriste različite tehnike kako bi pristupili ličnim podacima, zloupotrijebili identitete ili širili malver.

S obzirom na to da većina ljudi bar jednom u životu doživi provalu u svoj nalog na društvenim mrežama, postoji veća verovatnoća da će i vaš nalog postati meta takvih napada. U slučaju da se to dogodi, važno je znati kako reagovati. Evo nekoliko saveta i preporuka koje možete primeniti u takvoj situaciji.

Odjavite se sa svih uređaja

Ukoliko sumnjate da je neko hakovao vaš korisnički nalog, prva mera koju treba preduzeti je odjavljivanje sa tog naloga na svim uređajima na kojima ga koristite. Ovo može sprečiti manje ozbiljne hakere koji koriste automatsko prijavljivanje. Oni će biti onemogućeni da se automatski prijave i moraće da unesu lozinke koje neće imati, čime će biti sprečeni da se ponovo prijave. Međutim, ne treba se zaustaviti samo na tome.

Promenite lozinke

Prijavite se na svoj nalog na jednom uređaju i promenite lozinku. Na taj način, vaš korisnički nalog će ostati nedostupan hakerima, čak i ako su uspeli da provale staru lozinku. Ključno je da nova lozinka bude jaka: trebala bi da sadrži najmanje 12 znakova, uključujući kombinaciju velikih i malih slova, brojeva i specijalnih znakova. Takođe je važno da negde zapišete novu lozinku kako biste je imali na sigurnom mestu.

Prijavite hakovanje svom pružaocu usluga

Nakon što primetite da je došlo do hakovanja, obavestite svog pružaoca usluga, kao što su Facebook, Instagram itd. Oni će vam pružiti podršku i moguće vam pomoći da privremeno zamrznete nalog dok ne budete sigurni da je sve ponovo pod kontrolom. Sve društvene mreže nude uputstva kako prijaviti ovakve situacije.

Proverite sumnjive aktivnosti

Otvorite postavke svog naloga i pažljivo pregledajte da li postoji nešto što nije uobičajeno ili što niste sami postavili.

  • Lažne poruke ili postovi: Uklonite ih ako ih primetite.
  • Povezani uređaji: Hakeri mogu dodati svoje uređaje za lakši pristup vašem nalogu. Izbacite nepoznate uređaje.
  • Aplikacije trećih strana: Proverite da li su dodate nove aplikacije koje niste vi instalirali. Uklonite one sumnjive.
  • Povezani nalozi: Hakeri mogu dodati botove ili lažne profile. Uklonite nepoznate naloge.
  • Vaše profilne fotografije: Uverite se da su vaše profilne fotografije autentične.

Aktivirajte dvofaktornu autentifikaciju (2FA)

Osigurajte dodatni nivo zaštite aktiviranjem dvofaktorne autentifikacije za svoj nalog. Ova funkcija zahteva dodatni korak verifikacije identiteta svaki put kada se pokuša pristupiti nalogu, čime se povećava sigurnost. Iako je ova funkcija obično besplatna, moguće je da za nju trebate biti pretplatnik na određenoj društvenoj mreži.

Izvor: 24sedam.rs, Foto: Stock

Možda ti se također sviđa

PETICA

Pet stvari koje sputavaju vaš uspeh

Iako uspeh za svakog od nas podrazumeva različite stvari, svi težimo tome da budemo uspešni, piše In Journal. Pa ipak,
PETICA

Pet stvari koje nikada ne biste trebali reći svojoj djeci

Iako se ponekad čine bezazlenima, neke riječi roditelja mogu povrijediti dijete i ostaviti trajne posljedice na djetetovu sliku o sebi.