MAGAZA

Kako to učenje jezika počinje i pre rođenja?

Nova studija objavljena je u časopisu Science Advances, a prenosi nam je N1. Studija istražuje povezanost između perioda koje bebe provode u materici pre rođenja i razvoja jezičkih sposobnosti. Istraživači sa Univerziteta u Padovi u Italiji proučavali su moždane obrasce novorođenčadi tokom izlaganja govoru. Primećuju specifične promene koje sugerišu da je mozak beba već prilagođen maternjem jeziku i osnovnim ritmovima govora. Ova studija pruža nove uvide u lakoću sa kojom novorođenčad usvajaju veštine slušanja i govora.

U nedavnoj studiji koja je obuhvatila 33 novorođenčadi, starosti između jednog i pet dana, čije su majke govorile francuski jezik, istraživači su proučavali uticaj jezičkog iskustva na mozak beba još pre rođenja. Puštali su im audio snimak priče “Zlatokosa i tri medveda” na francuskom, engleskom i španskom jeziku. Istraživači su pratili moždanu aktivnost novorođenčadi kroz elektrode postavljene na njihovim kapicama.

Rezultati ove studije pružaju ubedljive dokaze da je jezičko iskustvo već oblikovalo funkcionalnu organizaciju mozga novorođenčeta pre njihovog rođenja. Istraživači su otkrili da su moždane oscilacije, aktivirane slušanjem francuske verzije priče, bile sinhronizovane sa prirodnim ritmovima govora. To ukazuje da su odmah po rođenju sposobna da prepoznaju i apsorbuju jezik koji su slušali tokom boravka u materici.

Studija takođe sugeriše da je mozak novorođenčeta već optimizovan za efikasnu obradu govora i jezika. Podržavajući neočekivane sposobnosti beba u učenju jezika.

Iako je do sada bilo poznato da spoljašnji zvuci postaju čujni tek nakon otprilike sedam meseci trudnoće.

Oovo istraživanje ne znači da su bebe usmerene samo na jezik koji su slušale u materici, ono naglašava da učenje jezika započinje pre rođenja. Istraživači predlažu daljnje proučavanje kako drugi tipovi zvukova mogu uticati na mozak novorođenčadi, jer već postoje dokazi da smo u stanju da prepoznamo muziku koju smo čuli dok smo bili u materici.

Izvor: N1, Foto: Stock

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim