MAGAZA

Koji su to gradovi sa najviše, a koji sa najmanje stresa?

Najstresniji gradovi na globalnom nivou su rangirani prema faktorima kao što su nivo zagađenja vazduha, prisustvo zelenih površina i ocena bezbednosti za LGBTQ+ zajednicu.

Rezultati istraživanja ukazuju na to da geografski položaj ima značajan uticaj na nivoe stresa, pri čemu devet od deset najstresnijih gradova dolazi iz Azije.

Evo nekoliko gradova širom sveta sa najvišim nivoima stresa:

Mumbaj, Indija

Ocenjeno: 6,85/10

Finansijska prestonica Indije, Mumbaj, najveći je i najprometniji grad u zemlji. Na osnovu analiziranih faktora, Mumbaj se pozicionira kao grad sa najvećim nivoom stresa na globalnom nivou. Oko 83% stanovništva u ovom gradu živi u siromaštvu, a grad ima jedan od najnižih indeksa čistoće (24,31), što je blago smanjenje u odnosu na prethodnu godinu (24,38).

Bangalor, Indija

Ocenjeno: 6,80/10

Bangalor se popela za sedam mesta u poređenju sa prethodnom godinom, zauzimajući drugo mesto na listi najstresnijih gradova u Indiji. Iako su troškovi života relativno niski, preko 80% stanovništva živi u siromaštvu. Takođe, 17,46% ljudi u gradu troši više od 10% svog domaćinstva na zdravstvene troškove, što čini život u Bangaloru finansijski veoma stresnim.

Najrobi, Kenija

Ocenjeno: 6,77/10

Novi unos na listu najstresnijih gradova je glavni grad Kenije, Najrobi. Čak 91% stanovnika grada živi u siromaštvu, čineći ga jednim od najstresnijih gradova. Takođe se ističe kao izazovno mesto za LGBTQ+ zajednicu, sa bezbednosnom ocenom od 62, rangirajući se posle gradova Teherana i Dubaija.

Najmanje stresni gradovi:

Beč, Austrija

Pored nepostojeće stope siromaštva, troškovi života u Beču su pristupačniji od većine gradova. Samac bi mesečno potrošio 977 eura na životne troškove, bez uključivanja stanarine. Iako je ova cena relativno niska, beleži se povećanje od 27 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Beč se ističe visokim LGBTQ+ bezbednosnim rejtingom od 309, što ga čini iznad većine gradova na listi i povećava se za devet poena u odnosu na 2022. Takođe, grad ima drugu najvišu ocenu čistoće od svih gradova, iznoseći 83,75.

Minhen, Nemačka

Ocenjeno: 2,79/10

Minhen zauzima drugo mesto na listi najmanje stresnih gradova ove godine. Glavni grad Bavarske ima jednu od najnižih stopa siromaštva, s nijednim stanovnikom koji ne živi sa manje od 6,50 dolara dnevno.

Troškovi života u Minhenu iznose 1.056 eura mesečno za jednu osobu, u poređenju sa 870 eura iz 2022. Grad je drugi po kvalitetu zelenih površina i parkova, premašujući prošlogodišnje rezultate sa ocenom kvaliteta od 84,96 (prema prošlogodišnjih 83,38).

Ocena čistoće Minhena pokazuje da je četvrti najčistiji grad na listi, sa ocenom od 80,28, što je nešto niže u odnosu na prošlogodišnjih 82,42.

Edinburg, Velika Britanija

Ocenjeno: 2,98/10

Edinburg zauzima treće mesto na listi najmanje stresnih gradova, s ukupnom ocenom od 2,98 od 10. Škotska prestonica se visoko kotira širom sveta, posebno po pitanju bezbednosti LGBTQ+ zajednice, s ocenom od 342. Kvalitet zelenih površina takođe je visoko ocenjen, sa rezultatom od 82,26.

Izvor: N1, Foto: Stock

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim