PETICA

Pet razloga zašto je dobro jesti med zimi

Med je zaista prirodna poslastica koja odlično upotpunjuje voćne čajeve, a istovremeno pruža i brojne zdravstvene prednosti. Međutim, kako N1 kaže, ključno je koristiti ga umereno.

Većina nas je upoznata sa pričom o nastanku meda kao prirodnog proizvoda pčela. On predstavlja značajan izvor hrane zbog svojih prirodnih šećera, ali i drugih hranljivih materija koje su nam potrebne za održavanje zdravlja.

Konzumiranje meda često se povezuje s zimskim periodom, naročito u kombinaciji s čajem, a mnogi ga koriste kao podršku jačanju imuniteta. Jedna kašika meda obično sadrži oko 60 kalorija i približno 17 grama ugljenih hidrata.

Iako je med bogat šećerom, preporučuje se umereno konzumiranje. Ipak, ima zdravstvene beneficije u poređenju s rafinisanim šećerom koji se nalazi u slatkim napicima i slatkišima. Med je obogaćen biljnim jedinjenjima koja promovišu zdravlje.

Istraživanja ukazuju na to da umereno konzumiranje meda može smanjiti rizik od dijabetesa i srčanih bolesti te da ima pozitivan uticaj na crevnu funkciju. Nastavak teksta detaljnije objašnjava zašto je dobro uključiti med u svakodnevnu ishranu:

Bogat je antioksidansima:

Prirodni med sadrži važna biljna jedinjenja i antioksidanse poput flavonoida i fenolne kiseline. Ovi antioksidansi pomažu u sprečavanju preranog starenja, bolesti srca i dijabetesa tipa 2, pružajući brojne zdravstvene prednosti.

Zdravija alternativa rafinisanom šećeru:

Iako je bogat šećerom, med ima antioksidanse koji štite od metaboličkog sindroma i negativnih efekata rafinisanog šećera. Istraživanja sugerišu da med može povećati nivoe adiponektina, hormona koji smanjuje upalu i poboljšava regulaciju šećera u krvi.

Poboljšava zdravlje srca:

Umerena konzumacija meda može doprineti prevenciji bolesti srca. Studije su pokazale da med može smanjiti krvni pritisak, poboljšati nivoe masti i regulisati rad srca, što sve doprinosi zdravlju ovog vitalnog organa.

Može ublažiti kašalj:

Med se često koristi u sirupima protiv kašlja, ali takođe može biti koristan za prevenciju prehlade i ublažavanje simptoma tokom bolesti gornjih disajnih puteva.

Lako se uklapa u svakodnevnu ishranu:

Med se jednostavno dodaje u različita jela i napitke kao zdrava alternativa šećeru. Može se koristiti za zaslađivanje napitaka poput voćnih čajeva ili kafe.

Izvor: N1, Foto: Stock

Možda ti se također sviđa

PETICA

Pet stvari koje sputavaju vaš uspeh

Iako uspeh za svakog od nas podrazumeva različite stvari, svi težimo tome da budemo uspešni, piše In Journal. Pa ipak,
PETICA

Pet stvari koje nikada ne biste trebali reći svojoj djeci

Iako se ponekad čine bezazlenima, neke riječi roditelja mogu povrijediti dijete i ostaviti trajne posljedice na djetetovu sliku o sebi.