PETICA

Pet gradova s najčistijim vazduhom na svetu

Zagađen vazduh, nažalost, postoji na mnogim mestima. Neki gradovi u svetu su vrlo zagađeni, a kvalitet vazduha u njima predstavlja zdravstveni rizik i za lokalno stanovništvo i za posetioce.

Ipak, postoje gradovi koji i dalje mogu istaknuti visoki standard kvaliteta zraka zbog prisutnosti više zelenih površina i strožih ekoloških regulativa. Ovu listu donosi nam N1:

5. Geteborg (Švedska)

Geteborg je drugi po veličini grad u Švedskoj, smešten na zapadnoj obali. Grad ima nisku gustoću naseljenosti, što pomaže održavanju vazduha umereno čistim i sigurnim za disanje.

4. Cirih (Švajcarska)

Cirih je slikoviti grad na severnoj strani ciriškog jezera u Švajcarskoj i najveći grad u zemlji. Grad, osim svoje lepote koja upada u oči, glavno je finansijsko središte u srcu Evrope i najpoznatiji grad u zemlji. Cirih je već nekoliko desetina godina na popisu gradova s najčistijim vazduhom na svetu.

3. Helsinki (Finska)

Glavni i najveći finski grad takođe je i društveno, kulturno i političko središte zemlje. Ipak, vazduh je u Helsinkiju čist, pogodan za disanje i smatra se jednim od najsigurnijih na svetu za ljude. Za kvalitet vazduha delom su zaslužne mnoge šume koje okružuju zemlju.

2. Beč (Austrija)

Beč je veliki, broji oko dva miliona ljudi, no to ga nije sprečilo da bude jedan od gradova s najčistijim vazduhom na svetu. Grad se još uvek može pohvaliti impresivnim indeksom kvaliteta vazduha, koji se smatra prilično sigurnim za lokalno stanovništvo i turiste. Osim što je jedan od gradova s najčistijim vazduhom na svetu, Beč je poznat i po mnogim drugim neverovatnim stvarima.

1.Rejkjavik (Island)

Uprkos tome što je najveći grad na Islandu i mesto u kojem se odvija najviše različitih događaja, Rejkjavik ostaje jedan od najsigurnijih gradova na svetu za duboko disanje bez brige da će vam pluća biti kontaminirana zagađenjem.

Izvor: N1, Foto: Stock

Možda ti se također sviđa

PETICA

Pet stvari koje sputavaju vaš uspeh

Iako uspeh za svakog od nas podrazumeva različite stvari, svi težimo tome da budemo uspešni, piše In Journal. Pa ipak,
PETICA

Pet stvari koje nikada ne biste trebali reći svojoj djeci

Iako se ponekad čine bezazlenima, neke riječi roditelja mogu povrijediti dijete i ostaviti trajne posljedice na djetetovu sliku o sebi.