MAGAZA

Zašto je dobro spavati u hladnoj sobi?

Skandinavci su postali poznati po praksi ostavljanja dece da spavaju napolju čak i kada su temperature ispod nule. Ova tradicija datira još iz 1940-ih kada je stopa smrtnosti novorođenčadi bila visoka, a kvalitet vazduha u domovima bio nizak. Uverenje je bilo da će sunce i svež vazduh pomoći u jačanju imuniteta kod dece.

Ovo uverenje se pokazalo tačnim tokom godina. Stopa smrtnosti dece se značajno smanjila, a Skandinavci su zadržali običaj spavanja napolju. Bebe često dremaju u kolicima na svežem vazduhu dok roditelji piju kafu unutar zatvorenih prostorija. Ovaj prizor možda ste videli na društvenim mrežama, jer ponekad turisti budu iznenađeni ovom praksom.

Svako ko je odrastao na selu zna da se zimi greju samo kuhinja i dnevni boravak, dok je ostatak kuće gotovo sibirski hladan. Spavaće sobe su se smrzavale, a jedino toplo mesto bilo je krevet.

Međutim, visoke temperature nisu idealne za dobar san. Leti rashlađujemo prostorije kako bismo se bolje osećali pre spavanja jer suv i topli vazduh često ometa miran san, čineći nas nemirnim i uzrokujući često okretanje u krevetu sve dok ne postanemo iscrpljeni. Zašto onda zimi zagrevamo iste prostorije na visoke temperature?

Mnogi stručnjaci preporučuju obavezno provetravanje prostorija pre spavanja kako bi se temperatura zaista snizila za bolji san.

Provetravanje ima brojne pozitivne efekte, a dva su posebno važna:

Jačanje imunološkog sistema

Često boravimo u prostorijama bez dovoljno svežeg vazduha, što omogućava česticama da kruže prostorom, šireći bakterije, viruse i povećavajući nivo CO2 u vazduhu. Čak i samo otvaranje prozora pomaže telu da razvije antitela koja su potrebna za borbu protiv infekcija. Istraživanja su pokazala da deca koja spavaju u dobro provetrenim prostorijama ređe oboljevaju, posebno deca koja idu u vrtić.

Kvalitetniji san

Vazduh bogat kiseonikom izuzetno je važan za dobar san. Ali hladnoća dodatno poboljšava kvalitet sna. Kako dan odmiče, temperatura našeg tela raste, signalizirajući da je vreme za opuštanje i odmor. Hladnija soba podstiče prirodni ciklus spavanja jer hladnoća stimuliše proizvodnju melatonina, hormona koji reguliše san. S druge strane, toplija soba može blokirati taj signal, što može produžiti vreme potrebno za uspavljivanje.

Ako vi ili vaša deca imate problema sa spavanjem, možete isprobati tehniku provetravanja sobe neposredno pre spavanja. Dok pripremate decu za spavanje, ostavite prozore širom otvorene, a u krevet stavite termofor kako bi bilo toplo dok vazduh oko njih ostaje svež i povoljan za san. Ovo može pozitivno uticati na imunitet i olakšati proces uspavljivanja.

Nakon što uspavate decu na ovaj način, razmislite o primeni istog postupka i za sebe. Isprobajte ovu tehniku, posebno ako imate problema sa nesanicom ili čestim prehladama.

Izvor: N1, Foto: Stock

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim