MAGAZA

Veštačka ili prava božićna drvca: koja su bolja za životnu sredinu?

To je godišnja dilema… Da li kupiti veštačko drvo koje možda nećete ponovo koristiti ili uzeti pravo drvo koje će sigurno na kraju biti bačeno?

Počnimo sa veštačkim drvetom. Skoro 90% njih se prema organizaciji za zaštitu prirode The Nature Conservancy, sa sedištem u SAD-u, šalje širom sveta iz Kine.

Ova drveća verovatno su napravljena od polivinil-hlorida ili PVC-a, koji proizvodi gasove staklene bašte tokom proizvodnje i nije biorazgradiv.

Zapravo, PVC je jedna od najtežih plastika za reciklažu.

Prema The Carbon Trust-u, veštačko drvo visine dva metra proizvodi oko 40 kg ugljen-dioksida, dok slično veliko pravo božićno drvo, bez korena, stvara 3.5 kg CO2 – tako da je više od 10 puta manje nego veštačko drvo. Ali šta ako ga ponovo koristite? Trebalo bi vam oko deset do 20 Božića da biste održali njegov uticaj na životnu sredinu manjim od kupovine pravog drveta svake godine.

Ali zar nije sečenje pravih četinara slično seči šuma? Glavni problem sa pravim drvećem je uticaj farmi božićnih drvaca, koje u nekim slučajevima uklanjaju prirodne ekosisteme, prema studiji Ellipsosa.

Ellipsos takođe tvrdi da može biti gubitak seći pravo drvo za jednokratnu upotrebu pre pretvaranja u malč ili kompost.

Međutim, kupovina pravih drveta pomaže održavanju farmi drveća u poslu. Danska je najveći izvoznik božićnih drvaca u Evropi, proizvodeći 11 miliona drvaca svake godine.

U Belgiji, drugom najvećem izvozniku u Evropi, proizvođači drveta imaju procenjen promet od 35 miliona evra, prema Evropskoj komisiji.

Koji je najpametniji izbor?

Na kraju, najpametnija opcija zavisi od situacije svake osobe. Ali evo nekih stvari koje možete uraditi kako biste napravili najzeleniji izbor, prema The Carbon Trust-u.

Ako uzmete pravo drvo, pobrinite se da je lokalno uzgajano i da ili pešačite ili ne vozite predaleko da ga kupite. Kupite ga polovno ili ga zadržite što duže možete. Kada završite sa drvetom, pobrinite se da ga odgovorno odbacite doniranjem nekom novom domu ili pretvaranjem u malč. Ako uzmete veštačko drvo, potrudite se da potraje.

Izvor: Euronews, Foto: Stock

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim