MAGAZA

11 grešaka koje pravite, a koje mogu uništiti vaše kolače

Courtney Cowan, osnivačica Milk Jar Cookiesa, podijelila je greške koje ljudi rade kada prave kolačiće.

Riječ je o uobičajenim pogreškama, koje bi mogle uništiti vaše delicije.

Ne ohladite tijesto

„Tijesto za kolačiće voli malo odmoriti kako bi se svi sastojci pomiješali, a držanje tijesta u frižideru do 24 sata prije pečenja omogućuje da se to dogodi“, objasnila je Cowan. „Obavezno ga čvrsto zamotajte u prozirnu foliju kako se tijesto ne bi osušilo.“

Hlađenje tijesta neophodan je korak tokom pečenja kolačića i keksića: „Stavljanjem hladnog tijesta u vruću rernu stvara se onaj hrskavi vanjski sloj koji čini grickanje kolačića tako ugodnim“, pojasnila je Cowan.

Pretrpate posudu za pečenje kolačima

Važno je da ne pretrpate posudu tijestom za kolačiće i da ne stavljate kolačiće preblizu jedne uz druge tokom pečenja, savjetuje Cowan. To može uzrokovati širenje kolačića i spajanje jednih s drugim, te oni izgube svoj pravi oblik.

Ne prilagodite temperaturu maslaca

Ustaljeno je mišljenje da uvijek trebate koristiti maslac sobne temperature, ali Cowan kaže da ne postoji „pogrešna“ temperatura maslaca. „Različite temperature maslaca samo proizvode različite vrste kolačića“, objasnila je ona za Insider. „Postoji mnogo recepata koji zahtijevaju otopljeni maslac, dok drugi recepti zahtijevaju da maslac bude sobne temperature.“

Jedino pravilo ovdje je da obratite pažnju na recept i koristite maslac koji zahtijeva vaš recept – bilo da je hladan, sobne temperature ili istopljeni.

Pretjerano mijesite tijesto

Ako pretjerate s miješanjem, može se desiti da vam tijesto splasne – jer tokom prekomjernog miješanja tijesto se diže, a zatim pada. Krajnji rezultat je neželjena tekstura kolačića. Kako onda znati kada prestati miješati? Slastičarka Nicole Weston napisala je na svom blogu Baking Bites da biste trebali prestati miješati kada više nema tragova brašna u vašoj zdjeli.

Ne mijesite dovoljno tijesto

Nedovoljno miješanje tijesta može biti jednako štetno kao i pretjerano miješanje jer može rezultirati stvaranjem nakupina suvih sastojaka u konačnom proizvodu. Zato je važno da prestanete miješati tijesto na vrijeme – kada smjesta izgleda kompaktno i nema tragova suvih sastojaka.

Stavljate sastojke pogrešnim redoslijedom

Ovo može potpuno uništiti vaše kolačiće. Zato Cowan savjetuje da uvijek prvo pomiješate mokre sastojke, a zatim polako dodajete suve sastojke – najbolje postepeno, iz tri puta. „Sa svakim dodavanjem suvih sastojaka, mijesite tijesto dok se svo brašno potpuno ne sjedini“, dodala je. 

Koristite ustajali prašak za pecivo ili sodu

Korištenje sode bikarbone ili praška za pecivo kojima je istekao rok trajanja ili su ustajali je doista česta pogreška jer mnogi kuhari amateri zaboravljaju da ti sastojci imaju rok trajanja. Cowan je za Insider rekao da je neotvorena posuda praška za pecivo ili sode dobra oko dvije godine, ali otvorene proizvode treba bacati svakih šest mjeseci. „Prašak za pecivo i soda su agensi koji vode hemijsku reakciju u procesu pečenja. Kada su ustajali, manje su moćni, što uzrokuje da se vaši kolačići ne ispeku kako treba“, pojasnila je Cowan.

Ne prilagodite vrijeme pečenja kada koristite tamne plehove za pečenje

Korištenje tamnijih plehova za pečenje samo po sebi nije pogreška, ali može biti ako ne prilagodite vrijeme pečenja u skladu s tim. Tamniji plehovi za pečenje omogućiće brže pečenje kolačića, istakla je Cowan: „Dakle, samo ćete morati malo prilagoditi temperaturu i vrijeme pečenja.“

Pleh za pečenje mažete maslacem

Većina slastičara, uključujući Cowana, oblažu plehove za pečenje papirom za pečenje kada peku kolačiće. Ako nemate papir za pečenje, upotrijebite sprej za kuhanje. „Korištenje maslaca za podmazivanje kalupa može uzrokovati da donji dio kolačića izgori”, rekla je.

Otvarate vrata rerne

Izbjegavajte provjeru kolačića otvaranjem rerne. „Otvaranje vrata rerne omogućuje izlazak topline, što može uticati na to kako se kolačići peku. Ako želite provjeriti svoje kolačiće dok se peku, pokušajte se držati svjetla u rerni“, rekla je za Insider.

Prilagođavate standardne recepte

Naravno da smijete eksperimentisati u kuhinji, ali pečenje je, za razliku od kuhanja, više egzaktna nauka. Stoga pretvaranje standardnog recepta u veganski ili recept bez glutena nije tako jednostavno kao zamjena jednog sastojka drugim. Na primjer, recepti za kolačiće bez glutena često zahtijevaju dodatne sastojke poput ksantanske gume. Zamjena šećera za alternativu poput umaka od jabuka ili meda takođe nije moguća u omjeru jedan prema jedan. Na internetu postoji mnoštvo recepata za kolačiće za gotovo svako prehrambeno ograničenje, pa je možda lakše slijediti ih i prilagoditi ih svojim željama umjesto da sami eksperimentišete.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim