Žene u Beču rade četiri sata besplatno!

0

Stanovnicama Beča, iako u prosjeku rade 7 sati dnevno, plaćeno je samo 3 sata. Osim toga, imaju pola sata manje slobodnog vremena od muškaraca i zarađuju 2,40 eura bruto manje po satu. Poređenja radi, muškarci rade 6,5 sati dnevno, od čega im je 4 sata plaćeno.

Brojke, koje je objavio bečki monitor za ravnopravnosti polova, dobijene su na osnovu prosječne vrijednosti, a uključuju vikende i godišnji odmor. Ovo je djelimično i zbog toga što kod žena najveći dio radnog vremena, čak 62 posto, otpada na kućanske poslove. U četvrtini bečkih domaćinstava žene same obavljaju kućne poslove poput usisavanja, čišćenja i sličnih poslova.

Kada je riječ o bolje plaćenim radnim mjestima, radno sposobne žene su također manje plaćene od svojih muških kolega. Tako žene zarađuju 12,6 eura bruto po satu, dok muškarci zarađuju 15 eura bruto po satu. Ovi rezultati ukazuju na razliku od 16 posto kada je riječ o plati, dok je razlika u penziji još veća i iznosi 33 posto.

„Mnogi od ovih rezultata nisu novi, ali sada imamo dostupnu bazu koja pokazuje vidljivu razliku. Rezultati su to objektivno dokazali i moramo o njima raspravljati“, rekla je gradska vijećnica za žene Sandra Frauenberger (SPÖ) prilikom prezentacije podataka.

Foto: Shutterstock

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


8 × 1 =