WHO želi ograničiti scene pušenja u filmovima

0

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) smatra da duvanske industrije koriste filmove u marketinške svrhe, te da čak trećina mladih počne pušiti upravo pod uticajem filmova.

Istraživanje provedeno u SAD-u pokazalo je da se gotovo 40 posto adolescenata odlučuje da počne pušiti jer su ih na to podstakle scene koje su vidjeli u filmovima, u čemu prednjače europski filmovi, upozorava WHO. Samo u 2014. godini oko šest miliona adolescenata se odalo ovoj nezdravoj navici pod uticajem filmskim scena i likova, upozoravaju podaci američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

Prema pojedinim procjenama, upozorenje Udruge za klasifikaciju filmova samo u Americi bi moglo spriječiti milion smrtnih ishoda uzrokovanih bolestima koje uzrokuje pušenje.

Zbog toga, WHO smatra da bi vlade trebale donijeti odluku o povećanju dobnog ograničenja za filmove sa scenama u kojima se uživa u duhanskim proizvodima.

U izvještaju „Smoke-Free Movies“, WHO navodi da je 44 posto holivudske produkcije i 36 posto filmova s oznakom dobnog ograničenja za mlađe od 18 godina u 2014. sadržavalo scene u kojima su neki likovi pušači.

Iz WHO upozoravaju da je u pojedinim filmovima postotak scena u kojima se uživa u duhanskim proizvodima puno veći nego u realnim životnim situacijama.

Foto: Thinkstock

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


− 1 = 0