WHO očekuje porast smrtnosti od covida-19 u Evropi

0

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava na ‘visok ili ekstremni pritisak’ kojim će do proljeća 2022. godine biti izložena odjeljenja intenzivne njege.

Do marta 2022. godine bi u Evropi i nekim dijelovima Azije od COVID-19 moglo umrijeti još 700.000 ljudi, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Broj umrlih već je premašio brojku od 1,5 miliona u 53 države koje WHO naziva evropskom regijom. Evropa se suočava s porastom broja novih COVID slučajeva, što je navelo Austriju da ponovo uvede karantin, a druge države da razmotre nove mjere.

Veliki ili ekstremni pritisak

Brojne države – uključujući Francusku, Njemačku i Grčku – uskoro bi mogle uvesti intenzivniju kampanju za vakcinaciju, iako se u nekoliko država žestoko protestira protiv novih mjera. U Holandiji je tokom prethodnih nekoliko dana bilo i uličnih nereda zbog ponovnog uvođenja djelimičnog lockdowna.

Istovremeno, WHO upozorava na “visok ili ekstremni pritisak” kojim će do marta 2022. godine biti izložena odjeljenja intenzivne njege u 49 država i poručuje kako je COVID-19 glavni uzrok smrti u Evropi.

“Na osnovu trenutnih trendova, može se predvidjeti da će kumulativni broj prijavljenih smrtnih slučajeva premašiti brojku od 2,2 miliona do proljeća sljedeće godine”, saopšteno je iz WHO-a, prenosi AlJazeera.

Smrtni slučajevi

Broj potvrđenih smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom nedavno se udvostručio, na skoro 4.200 dnevno. Samo je u Rusiji dnevni broj smrtnih slučajeva nedavno premašio 1.200.

WHO podsjeća kako su veliki broj nevakcinisanih i prevalencija delta varijante u nekim zemljama bili ključni faktori za porast broja novozaraženih i brže širenje virusa u Evropi.

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


+ 1 = 5