Vršnjačko nasilje na internetu sve ozbiljniji problem

0

Vršnjačko nasilje preko interneta posljednjih godina sve je više rasprostranjeno i postaje ozbiljan problem u cijelom svijetu.

Deveti februar obilježen je kao Međunarodni dan sigurnog interneta, koji ima za cilj da promoviše sigurnu i odgovornu upotrebu digitalnih tehnologija za djecu i mlade.

Ipak, sve veća upotreba interneta, posebno društvenih mreža, među djecom i omladinom dovela je i do povećanja sve brutalnijeg vršnjačkog nasilja. Koliko je problem ozbiljan pokazuje i podatak da se često preko popularnih socijalnih mreža zakazuju i tuče među djecom.

Najzastupljeniji vid digitalnog nasilja je vršnjačko nasilje na društvenim mrežama i toga ima mnogo, naglašava Ana Mirković, izvršna direktorica Instituta za digitalne komunikacije, prenosi N1.

Ona dodaje da je ono na čemu mora da se radi edukacija mladih ljudi da takvo nasilje prepoznaju, jer često oni misle da je to „samo začikavanje“. Ipak, vrijeđanje, nipodaštavanje, omalovažanje, direktno upućene ružne riječi preko interneta, tj. društvenih mreža, vid su vršnjačkog nasilja i ostavljaju posljedice na djecu. Kako objašnjava Mirkovićeva, žrtva osjeća da je izložena javnosti, a slika odlazi daleko i mnogo njih je vidi.

Posljedice mogu da budu opasne, kaže Dobrinka Kuzmanović sa katedre za psihologiju Fakulteta za medije i komunikacije. Ona ističe da djeca mijenjaju ponašanje, prestaju da odlaze u školu, a manifestuju se u nekim slučajevima i psihosomatski problemi, žale se na glavobolju i slično.

Bitno je da roditelji obrate pažnju na promjene ponašanja kod svoje djece i da reaguju na vrijeme, isto kao i nastavnici.

Kuzmanovićeva ističe da stroga kontrola nije dobra vaspitna mjera, jer je poznato ono „najslađe je zabranjeno voće“, i da to naročito nije dobro u adolescentskom periodu. Ona naglašava i da je potrebno da roditelji razgovaraju sa djecom o njihovim aktivnostima na društvenim mrežama i internetu, i da prenose svoja znanja djeci, ali i djeca njima.

Foto: Thinkstock

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


7 − = 5