Vojnici puštali putnike u Austriju bez PCR testa

0

Austrijska vojska pokrenula je istragu protiv tri svoja vojnika koja su osumnjičena da su, tokom pomaganja na granici ka Mađarskoj, pustili više osoba da uđu u Austriju iako nisu imali važeće neophodne dokumente. Sumnja se da su za puštanje u zemlju dobijali pare od vozača.

Najprije je bilo riječi da se radilo o migrantima, ali je Ministarstvo odbrane tu informaciju ispravilo, te je bilo govora o osobama bez dokumenata, da bi na kraju postalo jasno da se radilo o licima bez negativnog testa na koronu ili boravišne dozvole.

Vojnici su obavljali kontrolu na dva granična prelaza. „Pokrenute su sve potrebne interne mjere”, ističe Ministarstvo dodajući da je vojna policija saslušala osumnjičene, kao i dalje vojnike.

Komandant austrijske vojske pokrajini Burgenland Gernot Graser kazao je medijima da još nema priznanja, ali da postoje „teške sumnje”.

Na nekadašnjim graničnim prelazima, na kojima se vrši kontrola putnika, vojnici pregledaju dokumenta potrebna za ulaz u zemlju.

Na osnovu oštrog režima ulaska u zemlju uvedenog u cilju sprečavanja „uvoza” koronavirusa putnici moraju biti registrovani, odnosno moraju da imaju dokaz o elektronskoj registraciji ili da ispune dokument na granici, kao i negativni PCR ili antigenski test.

Registracija je važna jer se na njoj nalazi adresa na kojoj lice koje ulazi u zemlju treba da provede desetodnevni karantin, koji može prekinuti poslije pet dana negativnim testom u Austriji.

Pošto je onemogućeno turističko putovanje, takođe, oni koji žele u Austriju moraju imati austrijsko državljanstvo, ili boravišne papire, a ko to nema može ući samo još iz poslovnih ili posebnih privatnih razloga.

Prije nekoliko dana ustanovljeno je da su osobe sa teritorije Kosova krive za klaster koji je nastao u Gornjoj Austriji, a prilikom detaljne analize njihovog putovanja ustanovljeno je da su prošli granicu bez posjedovanja testa, kao i registracije, prenosi Politika.

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


5 − = 2