Vlada želi da spriječi drugi val epidemije uz pomoć aplikacije “Korona stop”

0

Ministar zdravlja Austrije Rudolf Anschober u saradnji sa predstavnicima Crvenog krsta i Udruženja ljekara predstavio je u utorak u Beču aplikaciju “Korona stop”, u cilju sprečavanja drugog talasa koronavirusa.

Trenutno je situacija u Austriji stabilna, a Anschober smatra da je u borbi protiv virusa ključno kontaktiranje osoba, pri čemu aplikacija može pomoći.

Svrha programa je da vodi elektronski dnevnik fizičkih kontakata na telefonu. Ako neko od korisnika oglasi alarm zbog pozitivnog testa, svi kontakti koje je korisnik imao, koji su snimljeni aplikacijom, biće anonimno obaviješteni, tako da će se moći poduzeti odgovarajuće mjere.

„Možemo izbjeći drugi talas, međutim to će zahtijevati provođenje određenih mjera. Ljudi bi i dalje trebalo da se pridržavaju postojećih sigurnosnih mjera. Ako dođe do povećanja broja zaraženih, reagovaćemo. Takođe ćemo koristiti korona aplikaciju, čija upotreba će biti isključivo na dobrovoljnoj bazi“ rekao je Anschober.

Aplikaciju je do sada preuzelo oko 600.000 korisnika, dok je boj aktivnih korisnika oko 300.000, potvrdio je komandant kriznog štaba Gerry Foitik i izrazio nadu da će doći do povećanja ovog broja da bi aplikacija funkcionisala.

On je dodao da je u toku implementacija najnovijih standarda, te da će interfejs između Androida Applea biti dostupan sredinom juna. Istakao je da bi do tada svi problemi trebalo da budu riješeni, kao i da će se platforma uvijek moći nadograđivati.

Predsjednik Udruženja ljekara Thomas Szekeres je takođe istakao da će aplikacija raditi samo ako je preuzme što veći broj korisnika. On je dodao da iako situacija trenutno izgleda povoljno, ne smije se pretpostaviti da je pandemija gotova, te da je virus još uvijek aktivan. I on je apelovao na stanovništvo da i dalje bude oprezno, drži distancu, često pere ruke pa čak i nosi zaštitne maske u zatvorenim prostorima.

 

 

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


7 + 7 =