Vježbanje može pomoći u borbi protiv zaraze koronavirusom

0

Istraživači su otkrili da vježbanje može ojačati imunološki odgovor povećavajući proizvodnju ćelija imunološkog sistema nazvanih limfociti. Limfociti ili bijele krvne ćelije učestvuju u odgovoru imunološkog sistema nakon što dođe do infekcije bakterijama, virusima i drugim patogenima.

Ovi su nalazi opaženi u pokusima koji su uključivali miševe. Ako su primjenjivi na ljude, ovi bi zaključci mogli dovesti do novih strategija koje se odnose na jačanje imunološkog odgovora nakon infekcije i cijepljenja. Te strategije uključivale bi i redovno vježbanje.

Ljekari uvijek preporučuju redovno vježbanje jer je tjelesna aktivnost dobra za tijelo. U vrijeme pandemije vježbanje je možda postalo izazov, ali na razne načine možete biti aktivni. Osim odlaska u teretanu ili bavljenje određenim sportovima, možete i trčati, šetati ili vježbati kod kuće kako biste ostali aktivni. Prema novoj studiji, u vrijeme pandemije biste trebali redovno vježbati jer vam to može pomoći i da prevladate zarazu koronavirusom.

Istraživači sa Univerziteta u Texasu ustanovili su da vježbanje pojačava proizvodnju imunoloških ćelija u kostima koje se bore protiv infekcija. To su limfociti koji pomažu u borbi protiv patogena. Limfociti podstiču imunološki odgovor na infekciju, bilo da je riječ o novom koronavirusu, bakteriji ili nekoj drugoj vrsti patogena koji napada tijelo.

Studija objavljena u časopisu Nature pokazala je da vježbanje podstiče proizvodnju ćelija koje kasnije učestvuju u odgovoru imunološkog sistema na određene infekcije. Zaključak njihove studije je da vježbanje pozitivno utiče na imunološki sistem što bi moglo rezultirati boljim imunološkim odgovorom nakon zaraze, prenosi BGR. Istraživači navode i da je potrebno provesti dodatne studije kako bi se potvrdili njihovi rezultati, ali i kako bi se utvrdilo može li vježbanje podstaknuti bolji imunološki odgovor nakon cijepljenja.

 

Izvor: N1

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


5 × = 30