Više od pola stanovnika ove zemlje zaista vjeruje u vilenjake

0

Vilenjaci ili elfovi su mala mitološka bića, šiljatih ušiju, koja donose sreću. Većina ljudi će se složiti da oni ne postoje, ali ne i Islanđani.

Čak 54% Islanđana vjeruje da vilenjaci zaista postoje. Njihovo vjerovanje da se „dobri ljudi“ i dalje kriju među stijenama navelo ih je čak i da promijene i svoje urbanističke planove kako ne bi gradili puteve i naselja na mjestima gdje žive vilenjaci.

Postoje i ture tokom kojih vodiči turistima pokazuju lokacije gdje vilenjaci žive, a jedna od njih je i veliku stijena Hamarin, dom kralja i kraljice vilenjaka. U obližnjem gradiću, jedna dionica puta je ’70-ih godina morala da bude sužena sa dvije na samo jednu traku, pošto su se građevinske mašine neprekidno kvarile u pokušaju da unište stijenu u kojoj, vjerovalo se tada a vjeruje se i danas, žive vilenjaci.

Ako je vjerovati lokalnom stanovništvu, tokom zime su najveće šanse da vidite vilenjake. Tokom Božića i Novogodišnje noći, vilenjaci su u potrazi za novim domom. A ako želite da saznate više o vilenjacima, u ovoj zemlji možete pohađati i Školu vilenjaka.

 

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


− 4 = 3