Van der Bellen: Trump nije glup, ali mogu prevagnuti interesi naftne industrije

0

Predsjednik Donald Trump nije gubio vrijeme da uzburka američku politiku o klimatskim promjenama kada je odobrio izgradnju dva naftovoda. Taj potez je dio širih napora Trumpove administracije da preokrene politiku bivšeg predsjednika Baraka Obame, koji je borbu protiv klimatskih promjena proglasio najvišim prioritetom, piše Glas Amerike.

Uredbe koje je potpisao predsjednik Trump obnovile su dva naftovoda koje je bivši predsjednik Barak Obama ukinuo zbog zabrinutosti oko klimatskih promjena.

Još prije nego što je postao predsjednik Trump je najavio da će u slučaju pobjede otkazati Pariski sporazum o klimatskim promjenama, koji ima za cilj globalno zatopljenje ograničiti tako što će sve zemlje porast prosječne svjetske temperature zadržati na nivou znatno manjem od 2 °C u poređenju s predindustrijskim nivoima.

Van der Bellen o Trumpu i Pariskom sporazumu

Novi predsjednik Austrije Alexander Van der Bellen ističe da je glupo sumnjati u prijeteće klimatske promjene, te naglašava da ne treba dovesti u pitanje Pariski sporazum o klimatskim promjenama. On je u intervjuu bečkom dnevniku Presse, rekao da predsjednik SAD Donald Trump nije glup, ali da je moguće da bi mogli prevagnuti kratkoročni interesi naftne industrije i proizvođača uglja.

Van der Bellen je izrazio nadu da će na kraju ipak prevladati razumijevanje te da nije zadatak predsjednika Austrije da drži predavanje nekome.

„Mi smo neutralna zemlja koja je zainteresovana za dobre odnose sa svim zemljama. Međutim bilo bi glupo ne reći šta zabrinjava cijelu EU“, kazao je Van der Bellen, koji vjeruje da predstoji dug period kriza.

„Postoji kineska poslovica koja glasi: želim ti da živiš u interesantno doba. Vrijeme je veoma interesantno. Situacija u EU je uznemiravajuća, izbori u SAD ostavljaju mnoga pitanja otvorenim. Veoma bi mi bilo krivo ako bi američka politika išla ka tome da minira rezultate sporazuma iz Pariza. To nas pogađa sve, ne samo polarne medvjede. U ovom slučaju smo mi polarni medvjedi. To sve će nas pratiti narednih godina“, objasnio je Van der Bellen.

 

Foto: Manfred Werner/Wikipedia

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


− 5 = 0