Van der Bellen rekorder: Pred njim zakletvu položilo čak 57 članova vlade

0

Predsjednik Austrije, Alexander van der Bellen, je rekorder kada se gleda koliko je do sada članova vlade pred njim položilo zakletvu. Naime, nijedan predsjednik Austrije u svome mandatu nije primio toliko zakletvi za članove vlade koliko ih je primio Van der Bellen.

Od 2017. godine austrijsku vladu su do sada vodila četiri kancelara, uključujući i aktualnog kancelara Alexandera Schallenberga (ÖVP).

Bivši kancelara Sebastian Kurz, koji je radi afere s korupcijom prošli tjedan podnio ostavku, vladu je vodio u dva mandata. Van der Bellen je zakletvu prve Kurzove vlade, koju su činili članovi ÖVP-a i FPÖ-a, primio 18. decembra 2017. godine. Ta je vlada pala u maju 2019. godine, a razlog je bila afera ‘Ibiza’ u kojoj se našao tadašnji vicekancelar H.C. Strache.

Nakon izglasavanja nepovjerenja u Parlamentu vladu je preuzela Brigitte Bierlein. To je bila stručna vlada, a pred predsjednikom je zakletvu položila 3. juna 2019. godine.

Novi izbori održani su krajem 2019. godine, a na njima je ponovno pobijedio ÖVP te je Sebastian Kurz dobio mogućnost novog sastavljanja vlade. Nova vlada koju su u koaliciji s ÖVP-om činili Zeleni zakletvu pred predsjednikom je položila početkom januara 2020. godine.

Posljednji kancelar koji je do sada zakletvu položio pred predsjednikom Van der Bellenom je Alexander Schallenberg. On je to učinio u ponedjeljak.

Budući da mandat aktualnom predsjedniku Van der Bellenu ističe sljedeće godine moguće je da će još neki od kancelara ili ministara morati pred njim položiti zakletvu.

 

Izvor: Kroativ.at

FOTO: MICHAEL MAZOHL

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


− 3 = 2