Van der Bellen: Reaktivacija elektrane na ugalj je samo intervencija u krizi

0

Nakon odluke austrijske vlade da, usljed smanjenja isporuka ruskog gasa, reaktivira posljednju elektranu na ugalj u zemlji, u postrojenju  Mellach počele su pripreme.

Predsjednik Austrije Alexander Van der Bellen izrazio je razumijevanje za odluku austrijske vlade da privremeno reaktivira elektranu na ugalj, ali poručio da je to samo intervencija zbog krize.

„Mora biti jasno da je to samo intervencija u krizi na osnovu sadašnje situacije“, naglasio je Van der Bellen u izjavi agenciji APA.

Prema njegovim riječima, rat Rusije protiv Ukrajine je ubrzao, u osnovi, napore za izlazak iz fosilnih goriva.

„Međutim, više država, među kojima su Austrija i Njemačka, nalaze se pred kratkoročnim i srednjeročnim velikim problemima“, rekao je on u vezi sa visokom zavisnosti dvije države od ruskog gasa i nafte.

Van der Bellen je istakao da kratkoročno može doći do potrebe da se u različitim zemljama pređe na fosilna goriva, od kojih se bilo odustalo, kako bi se zamijenile elektrane na gas ili naftu.

Christof Kurzmann-Friedl, koji je u energetskom koncernu Ferbund zadužen za elektranu Mellach, kaže da je potrebno između dva i četiri mjeseca za ponovo pokretanje tehnike u elektrani.

U intervjuu dnevniku Kronen Zeitung, kazao je da je neophodno nabaviti ugalj, i da je nepoznanica koliko je moguće uopšte ga kupiti na svjetskim tržištima.

Objasnio je da je potrebna specijalna vrsta uglja, koju je elektrana, koja je radila 34 godine, i koja je 2020. ugašena, nabavljala iz Njemačke, odakle nisu moguće kratkoročne isporuke, pa je potrebno pretražiti međunarodna tržišta.

On je istakao da je dalje pitanje koje mora da se riješi određivanje koliko je ljudi potrebno za rad u elektrani.

Upitan koliko je bila ispravna odluka o gašenju elektrane 2020.godine, rekao je da je u vezi zaštite životne sredine razumljiva odluka, ali se sada vidi da je dobro što nije još ništa izmijenjeno u elektrani, pa može ponovo da proradi.

Elektrana Mellach koristila je u normalnim godinama 400.000 tona uglja, a njen kapacitet je 240 megavati.

Mellach je jedina elektrana na ugalj u Austriji koja može biti reaktivirana, jer je zatvorena tek prije dvije godine.

 

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


6 − 6 =