U voćnim sokovima ni grama voća?

0

Posljednjih godina prodaja zdrave hrane bilježi znatan porast, a na policama trgovina sve je više proizvoda sa naznakama bez šećera, bez sladila, s manjim udjelom masti, light i slično.

Ali, koliko su ove tvrdnje zaista tačne? Ako, na primjer, na čaju od brusnice pročitate sitna slova s ambalaže, vidjećete da u njima ima samo 1% brusnice. Isto tako, sok od 100% jabuke nema ni grama jabuke, već je u potpunosti iz koncentrata toga voća.

„Sve te proizvode mogli bismo nazvati zavaravanjem potrošača, no zakonski su svi oni ispunili normu po kojoj se imaju pravo tako zvati. Prevaren je samo naš potrošački mozak jer je proizvođač, ako to i ne stoji velikim slovima na ambalaži, ipak negdje sitno sa strane napisao kako čaj ima samo 1% brusnice ili je s aromom toga voća i slično“, kaže predsjednik Društva potrošač Igor Vujović za Večernje.

Pojam „zdrave hrane“ često se shvata pogrešno, iako se u posljednje vrijeme sve više ljudi odlučuje da kupuje upravo „zdrave“ namirnice. U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo ističu kako termin „zdrava hrana” ustvari ne postoji, jer sva hrana na policama trgovina mora biti zdravstveno ispravna.

Dovoljno je samo pročitati deklaraciju da biste shvatili da u jogurtu s okusom jagode ne mora biti ni 1% jagode jer se taj ukus može dobiti raznim koncentratima. Voćni sokovi nemaju nikakvih nutritivnih vrijednosti ako su iz koncentrata. Preradom se gube svi vitamini i minerali, a ostaje samo voćni šećer.

Slično je i s proizvodima na kojima piše „obogaćeno kalcijumom”, „obogaćeno vitaminom D”, „sadrži omega-3 kiseline”. Mlijeko je, na primjer, samo po sebi bogato kalcijumom i vitaminom D, a kako se oni preradom mlijeka gube, dodaju im se sintetički kalcijum ili vitamin.

Foto: Thinkstock

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


2 × = 8