U evropskim zemljama nedovoljna zaštita djece i žrtava porodičnog nasilja

0

U mnogim evropskim zemljama ne postoji dovoljna zaštita za djecu i žrtve nasilja u porodici i one treba da je unaprijede, navodi se u novom godišnjem izvještaju tijela Savjeta Evrope koje prati sprovođenje Istanbulske konvencije.

Izvještaj Grupe stručnjaka za borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici (GREVIO) pokazuje da su sve države potpisnice Istanbulske konvencije načinile pozitivne korake, ali da predstoji „dug put“ jer je njena primjena previše nedosljedna, saopštio je Savjet Evrope.

Žene žrtve nasilja u porodici koje napuste zlostavljače često su suočene sa prijetnjama njihovoj djeci, a izvještaj ukazuje na „alarmantnu stopu ubistava i žena i djece žrtava o kojima se redovno izvještava u medijima širom Evrope“.

GREVIO ukazuje i da mnoge države priznaju štetu nanijetu djeci koja su bila svjedoci nasilja u porodici i predviđaju obavezu obavještavanja relevantnih organa o sumnji ili potvrđenim incidentima kojima su djeca svjedočila ili gdje su djeca bila direktne žrtve nasilja.

Uprkos napretku koji se ogleda u promjeni zakona i novim oblicima zaštite žrtava nasilja, a koji je zabilježen u Crnoj Gori, Italiji, Španiji, Poljskoj, Danskoj i Andori, i dalje je prisutan jaz u odnosu na Konvenciju Savjeta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici (Istanbulska konvencija).

Kada je riječ o nedostatku zaštite i podrške djeci svjedocima, u slučaju nasilja u porodici, nadzor pokazuje da države potpisnice Konvencije “uglavnom ne uspijevaju” da obezbijede odgovarajući i dovoljan pristup specijalizovanim uslugama za djecu, prilagođenim njihovom uzrastu, navodi se.

U nekim zemljama, na primjer u Austriji i Finskoj, takve usluge se pružaju jedino u prihvatilištima, i to u ograničenom vremenskom periodu, dok odlazak iz skloništa znači i prestanak takve preko potrebne specijalističke podrške.

U Srbiji, Holandiji, Portugaliji i Švedskoj prihvatilišta pružaju podršku djeci koja su uz svoje majke, ali usluge nisu specijalizovane ni prilagođene njihovim specifičnim potrebama, navodi se u izvještaju.

U izvještaju se ukazuje i na nedovoljnu zaštita žrtava nasilja u porodici i njihove dece.

Iako Istanbulska konvencija predviđa da slučajevi nasilja u porodici budu uzeti u obzir pri odlučivanju o pritvoru i posjetama, u Albaniji, Belgiji, Italiji, Monaku, Poljskoj, San Marinu i Sloveniji stručnjaci nisu pronašli eksplicitno pominjanje nasilja u porodici kao zakonskog kriterijuma koji treba uzeti u obzir pri odlučivanju o starateljstvu ili pravima na posjete.

U Francuskoj, Italiji, Crnoj Gori, Holandiji, Portugaliji i San Marinu, GREVIO je utvrdio da sudije, u slučajevima koji se odnose na određivanje prava na starateljstvo i na posjete, ne vrše procjene rizika niti traže objavljivanje procjena rizika i bezbjednosnih planova nadležnih organa.

Kada je riječ o Srbiji, stručnjaci Savjeta Evrope u izvještaju ukazuju da zakonodavstvo ne priznaje posljedice koje svjedočenje nasilju u porodici ostavlja na dijete, prenosi N1.

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


− 5 = 2