U Austriji dnevno 300 zahtjeva za azil

0

U Austriji svaki dan gotovo 300 izbjeglica traži azil. Procjena je da će do kraja godine biti i preko 80.000 zahtjeva izbjeglica. Tražioci azila će biti smješteni po cijeloj Austriji.

Vlada je odlučila zakonom natjerati sve opštine da primaju izbjeglice. U Austriji je mnogo i onih koji samo prolaze na putu za Njemačku i druge zemlje.

Do sada je Austrija zaprimila 52.000 zahtjeva, do kraja godine očekuju ih i preko 80.000. Otprilike jedna trećina i ostvari pravo na azil.

„Austrija ne daje azil iz ekonomskih razloga, to je tako oduvijek i tako će i ostati. Potrebno je da dokažu da su doista u opasnosti da bi dobili azil nije dovoljno samo to reći. Svaku osobu i svaku obitelj posebno provjeravamo“, objašnjava Alexander Marakovits, glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Austrije, prenosi Al jazeera.

Dok čekaju provjeru i papire, obitelji žive u raznim kampovima.

Problemi s kojim se izbjeglice susreću

Hladni dani donijeli su nove probleme za izbjeglice. Nedostatak zimske i tople odjeće, te loši smještajni uslovi samo su početak njihovih briga. Svaka pomoć im mnogo znači.

Sve veći broj izbjeglica doveo je i do problema sa organizovanjem prevoza za prebacivanje dalje.

Glasnogovornik policije Burgenlanda Gerald Pangl rekao je da se izbjeglice pokušavaju prebaciti autobusima što je više moguće, ali da to ne ide toliko brzo zbog prevelikog priliva.

UN nije optimističan da bi se broj od osam hiljada izbjeglica koji dolaze dnevno do evropskog područja mogao smanjiti. Naprotiv, predviđaju kako bi to mogao biti tek vrh ledenog brijega.

Foto: Thinkstock

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


× 7 = 56