Tamo nećete ni proviriti: Najstrože čuvana mjesta svijeta

0

Na neka mjesta ne možete ni pomisliti da uđete, osim ako ste pozvani. Najstrože čuvana mjesta nisu samo banke i sefovi, već i granice, baze podataka pa čak i banka sjemena. Donosimo vam 10 najstrože čuvanih mjesta na svijetu – koja vjerovatno nećete imati priliku da vidite uživo:

Korejska demilitarizovana zona

Pojas širok četiri kilometra i dug 250 kilometara dijeli Korejsko poluostrvo na Sjevernu i Južnu Koreju. Osnovana je 1953. godine, a naziva se i „mirovno selo“, u koje je nemoguće kročiti!

Vatikan

Vatikan je najmanja nezavisna država i često je nazivaju „država u državi“. Ovo je i jedna od najbogatijih država, a ulaz u dom pape je gotovo nemoguć.

Nacionalna banka Engleske

Banka je osnovana 1694. godine. Ako bi zlato koje se nalazi u njoj nestalo, država bi došla u ekonomsku opasnost. Nije ni čudo što je tako čuvana.

Planina Cheyenne

Ovaj kompleks je izgrađen tokom Hladnog rata, a danas ga koristi vojska. One koji tamo rade štite dvoje vrata od 25 tona koja mogu podnijeti i više nuklearnih napada.

Federal Reserve Bank New York

Nalazi se nekoliko blokova od Wall Streeta i sadrži oko 25% svjetskog zlata. Sve vam je jasno!

Bijela kuća

Rezidencija predsjednika SAD-a je dobro čuvana kako zbog samog predsjednika i njegove porodice, tako i zbog bogatstva koje sadrži.

Globalna banka sjemena Svalbard

Na pola puta između Norveške i Sjevernog pola, nazvana po arhipelagu u čijem sastavu se nalazi otok na kojem je smještena, živi Globalna banka sjemena Svalbard. U slučaju globalne katastrofe ova banka nam osigurava sjeme kako bismo mogli sami uzgajati hranu.

Iron mountain / Željezna Planina

Na oko 60 minuta od Pittsburgha, Pensilvanija, nalazi se Željezna planina – preko 500 000 kvadratnih metara različitih sefova. Najveći zakupac je vlada SAD-a, a identiteti više od 95 posto vlasnika sefova su povjerljivi.

Fort Knox

Da biste ovdje provalili morali biste se popeti preko četiri ograde (dvije električne), proći pored naoružanih stražara, video nadzora, debelih i neprobojnih zidova, kroz lavirint zaključanih vrata i onda biste došli do trezora – čija su vrata teška 22 tone. Ne vrijedi ni pokušavati!

Tajni trezori Mormonske Crkve

U kanjonu u blizini Salt Lake City-ja, Mormonska crkva ima trezore i sefove ukopane u granitnu planinu 180 metara ispod zemlje – koji sadrže genealoške i istorijske zapise poput imigracijskih dokumenata ili starih popisa stanovništva u obliku mikrofilma.

Više o najstrože čuvanim mjestima na svijetu saznajte u videu.

Foto: Shutterstock

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


− 3 = 5