SZO o majmunskim boginjama: Da li su globalna opasnost?

0

Majmunske boginje još nisu globalna zdravstvena opasnost, presudila je, poslije dvodnevne rasprave Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), iako je generalni direktor Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao da je zabrinut zbog izbijanja zaraze, iako se situacija pažljivo prati.

Oznaka “globalno vanredno stanje” trenutno se odnosi samo na pandemiju virusa korona i tekuće napore da se iskorijeni poliomijelitis, a zdravstvena agencija UN je, nakon rasprave međunarodnih stručnjaka, odustala od primjene ovih mjera na epidemiju majmunskih boginja.

Ranije je proglašeno samo šest takvih vanrednih situacija: zbog covida-19 (2020.), izbijanje ebole u Demokratskoj Republici Kongo (2019.), širenja virusa Zika (2016.), poliomijelitisa ili dječija paraliza (2014.), zbog epidemije ebole u Zapadnoj Africi (2014.) i širenja H1N1 virusa ili svinjskog gripa koji je izazvao pandemiju (2009.).

U slučaju proglašenja globalne zdravstvene opasnosti bilo bi moguće aktivirati mehanizme međunarodne saradnje s ciljem da se ograniči dalje širenje bolesti, što bi istovremeno bio signal pojedinačnim zemljama da budu u pripravnosti, odnosno da ojačaju kapacitete svojih zdravstvenih službi.

SZO definiše vanrednu situaciju u sferi javnog zdravlja od međunarodnog značaja, kao “vanredni događaj za koji je utvrđeno da predstavlja rizik za javno zdravlje drugih država uslijed globalnog širenja bolesti koje potencijalno zahtijeva koordinisan međunarodni odgovor”.

Direktor SZO Ghebreyesus je ukazao ranije da je “jasno da postoji neobična situacija” jer se virus ponaša drugačije, a majmunske boginje se pojavljuju u sve većem broju država što zahtijeva koordinisan međunarodni odgovor.

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


2 × = 4