Sve što niste znali o filmu Schindlerova lista

0

Film „Schindlerova lista“ snimljen je na osnovu istinite priče, a govori o Oskaru Schindleru, njemačkom biznismenu koji je omogućio za više od hiljadu, uglavnom poljskih Jevreja, da rade u njegovim fabrikama. Tako im je spasio živote tokom Holokausta.

Američku epsku dramu iz 1993. godine režirao je slavni Steven Spielberg, a sam film osvojio je brojne prestižne nagrade. Ipak, mnogo je detalja o ovoj priči koji su i dan danas nepoznati.

1. Poldek Pfefferberg, jedan od Jevreja koje je Schindler spasio od nacista, emigrirao je u SAD i na Beverly Hills 1948. gdje je otvorio radnju sa putnom opremom. Proveo je 40 godina u nastojanju da napravi film o svom preživljavanju, a 1951. je s tom idejom pristupio i redatelju Fritz Lang, ali bezuspješno. Kasnije je nagovorio Thomas Keneally, australijskog pisca da 1982. godine napiše roman o svemu, koji je nazvan „Schindlerova Arka“ , a po kome je kasnije snimljen film.

2. Iako su Stevenu Spielbergu prvom ponudili prava na film, on nije želio odmah da ga snimi jer se osjećao “nedovoljno zrelim” za ovakvu temu. Želio je prebaciti drugom redatelju ali svi su rekli ne. Roman Polanski osjećao je da je previše blizak tematici jer je preživio holokaust kao dijete u Krakovu. Kad su ponudili film Martinu Scorseseu odbio ih je smatrajući kako bi režiser trebalo da bude Jevrej.

3. Unviersal je dozvolio da Spielberg snimi film, ali tek nakon što snimi „Park iz doba Jure”. Spielberg se složio s tim, znajući da nakon snimanja tog filma neće biti u stanju da snima film o dinosaurusima.

4. Branko Lustig, hrvatski filmski producent, postao je producent „Schindlerove liste” nakon što je Spielbergu pokazao „serijski broj“ iz Auschwitz koji je kao dječak zaradio u dvogodišnjem zarobljeništvu tamo.

5. Na listi glumaca za film bilo je puno poznatih imena, poput Kevina Costnera, Mela Gibsona ili Warren Beattya. Međutim, Spielberg je izabrao Liama Neesona nakon što ga je vidio u TV mini seriji „War and Remembrance“.

6. Za ulogu njemačkog oficira Amon Goeth, Spielberg je odabrao Ralpha Fiennesa nakon što ga je primijetio u filmovima „Wuthering Heights“ i „A Dangerous Man: Lawrence After Arabia.“

7. Fiennes je za ulogu morao da se udeblja 15 kilograma kako bi odigrao ulogu uhranjenog njemačkog oficira Goetha.

8. Spielberg je odbio platu za projekt, govoreći kako bi to bio “krvav novac”.

9. Spielberg je želio da snima crno-bijeli film jer ga je to podsjećalo na jedan odličan dokumentarac o holokaustu.

10. Većina filma snimljena je u jevrejskom dijelu Krakova, ali za potrebe filma je uz sam grad obnovljen i koncentracioni logor Plaszow.

11. Dok je snimao Auschwitz, Spielberg nije želio da ulazi u logor iz poštovanja prema ljudima koji su umrli tamo.

12. „Najdirljiviji trenutak koji se desio bilo mi je snimanje slavlja Pashe u hotelu“, priznao je Spielber. Na slavlju su im se pridružila dva njemačka glumca koji su glumili naciste i zajedno s izraelskim učestvovali u službi. U jednom , priznaje Spielberg, zaplakao je.

13. Spielberg je dane provodio na snimanju „Schindlerove liste”, dok je naveče uređivao fotografije za „Park iz doba jure”.

14. Pojedine dijelove filma Spielberg nije mogao da gleda bez suza, naročito one u kojima se ponižavaju Jevreji, svlače žene i sječe im se kosa.

15. Kad god se osjećao depresivno i potonulo, Spielberg bi nazvao svog prijatelja, komičara Robin Williams da ga razveseli.

16. Tokom snimanja, Spielberg je ulovio kadar s malom djevojčicom u crvenom kaputu, a to je jedina scena filma u boji. Djevojčica je bila Oliwia Dabrowska, koja je tada imala tri godine i morala je da mu obeća da film neće pogledati dok ne napuni 18 godina. „Shvatila sam da sam bila dio nečega na šta mogu biti ponosna“, izjavila je za London Times 2013.

17. Zaista je postojala djevojčica u crvenom kaputu koja je preživjela holokaust i napisala knjigu o svom životu objavljenu 2002, pod nazivom „The Girl in the Red Coat“.

18. Na film je utrošeno 22 miliona dolara, a zaradio je 96 miliona u SAD-u i preko 225 miliona u ostalim dijelovima svijeta.

19. Na premijeri u Varšavi, Spielberg je uzeo saksofon i šest minuta na njemu svirao istočno evropsku muziku.

20. „Schindlerova lista“ je nominovana za 12 Oscara, a osvojila je sedam.

21. Spielberg je insistirao da se na kraju filma istakne Udruženje „Shoah” i naznači koliko je ljudi preživjelo zahvaljujući Schindleru.

Foto: Shutterstock

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


6 − 1 =