Svađa u vladi Austrije zbog neotvaranja granica s Italijom, Rim reagovao burno

0

Austrija je od ponoći otvorila svoje granice i ukinula mjere karantina za sedam susjednih država – Lihtenštajn, Njemačka, Švajcarska, Češka, Slovačka, Slovenija, Mađarska – ali ne i sa Italijom, što je naišlo na žestoku kritiku Rima.

Italijanski premijer Giuseppe Conte je, kako prenosi agencija Ansa, odluku vlade u Beču ocijenio kao diskriminaciju i upitao “da li Italija treba da plaća cijenu svoje otvorenosti koju je pokazala za vrijeme pandemije”.

Prema pisanju dnevnika  Österreich u austrijskoj vladi postojalo je neslaganje oko Italije. Kancelar Kurz želio je da otvori granicu i prema Italiji, ali se tome suprotstavio ministar zdravlja Rudolf Anschober.

Kurz je već duže vrijeme signalizirao da želi da se otvori granica prema Italiji najkasnije do 15.juna, a na više sjednica vršen je pritisak iz njegovog kabineta i Ministarstva spoljnih poslova, ali je Ministarstvo zdravlje to odbijalo.

Na jučerašnjoj sjednici, na kojoj je donijeta odluka o otvaranju granica prema susjedima, Anschober je ponovo rekao “ne” otvaranju granice prema Italiji.

On svoj stav obrazlaže time da bi otvaranjem granica veliki broj Austrijanaca krenuo na odmor u Italiju u vrijeme kada se ta država još nije izborila sa svim žarištima virusa korona.

Kurzov predložio je uvođenje sistema semafora koji bi mogao prikazati “zeleno svjetlo” za pojedine regione, žuto i crveno za druge.

Italija bi, prema tom prijedlogu, trenutno bila na “žutom” i mogla bi 15. juna da bude i na zelenom.

 

 

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


+ 3 = 11