Stručnjaci zabrinuti: U posljednjih 10 godina nestala gomila insekata

0

U vrlo opsežnom istraživanju biološke raznolikosti, koje je prvo objavljeno u časopisu Nature, međunarodni tim otkrio je kako su se vrste insekata u šumama i travnjacima Njemačke smanjile za otprilike trećinu. I to u protekloj deceniji, piše Science Alert. “Ovakav pad broja insekata u samo deset godina potpuno nas je iznenadio”, kaže ekolog Wolfgang Weisser s Tehničkog univerziteta u Münchenu.

Između 2008. i 2017. godine naučnici su prikupili više od milion insekata na 300 mjesta u Njemačkoj. Od gotovo 2700 ispitivanih vrsta, mnoge su u opadanju. Tim kaže da posljednjih godina neke rijetke insekte uopšte nisu mogli naći. Na pašnjacima s ovcama do livada i šuma, naučnici izvještavaju o značajnim gubicima raznolikosti insekata, a najviše ih je nestalo s travnjaka, posebno onih okruženim farmama. U toj vrsti okoliša obilje insekata smanjilo se za 78 posto dok je biomasa pala za 67 posto.

Svi insekti mogli bi nestati u sto godina

Gubitak insekata na njemačkim livadama bilježio se i prije ali se većina prethodnih studija usmjerila samo na biomasu, a ne i na broj prisutnih vrsta. U šumovitim područjima biomasa se smanjila za 40 posto, a broj vrsta za nešto više od trećine. Oni koji su najviše stradali su insekti koji su prelazili velike udaljenosti. Iako bi to mogla biti posljedica smanjenja šuma, potrebno je više istraživanja da se odredi uzrok. Potrebna su daljnja istraživanja da se dobije sveobuhvatna slika promjena u biomasi, obilju i raznolikosti.

Najviše gubitaka među rijetkim insektima bilo je na travnjacima, a brojke su šokantne. U šumama se odvija drugačija priča. Biomasa insekata ostala je relativno konstantna kroz 10 godina s obzirom na veličinu šuma, a najbrojniji insekti postali su još sveprisutniji. Ovo ukazuje na to da kada insekti nestaju u šumskom okruženju, oni se brzo zamjenjuju drugim, izdržljivijim vrstama. Najrazorniji scenario kaže da svi insekti mogu nestati u roku jednog vijeka, drugi misle da je vjerovatnije da će mali broj vrsta preživjeti iskorištavajući gubitak konkurencije.

Sumnja se da su klimatske promjene krive

Promjene svjetske klime bile su izvan okvira ove studije, ali postoji razlog za sumnju da su one globalni pokretač istrebljenja. Pokretači pada artropoda u šumama nisu jasni, na travnjacima su ti pokretači povezani s udjelom poljoprivrednog zemljišta u krajoliku. “Ne možemo utvrditi je li primijećeni pad podstaknut efektima dugotrajnog intenziviranja korištenja zemljišta ili sadašnjom poljoprivrednom intenzifikacijom na nivou krajolika”, kažu autori.

Autori pozivaju na promjenu načina korištenja zemljišta na nacionalnom i međunarodnom nivou. Tvrde da bi najbolje strategije trebale imati cilj poboljšanje kvalitete staništa i ublažavanje negativnog uticaja trenutnih praksi korištenja zemljišta, poput pesticida i izolovanih komadića prirode, okruženih poljoprivrednim zemljištem. Spašavanje ovih malenih bića zahtijevaće velike promjene, poručuju naučnici, prenosi Telegram.

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


+ 7 = 9