Stručnjaci otkrivaju: diktira li posao dužinu života

0

Brojne studije sprovedene su o tome šta utiče na dužinu života, a nedavno je jedna studija obradila temu kako posao utiče na dužinu života. Uzrečica da vas posao „ubija“ nažalost ispostavila se tačnom.

U provedenom istraživanju pokušali su saznati kako radno mjesto utiče na očekivani životni vijek i kvalitet života kada se u obzir uzmu rasa i stepen obrazovanja. Rezultati su pokazali da zdravlje uveliko zavisi od rase, stepena obrazovanja i pola ljudi.

Studija je pokazala da muškarce i žene s manje od 12 godina obrazovanja, odnosno one koji nisu završili srednju školu, očekuje životni vijek ekvivalentan onome koji su imali odrasli ljudi u 50-im i 60-im godinama prošlog vijeka.

Obrazloženja ima mnogo – pristup kvalitetnim zdravstvenim uslugama, izloženost zagađenom zraku i vodi, mogućnost održavanja zdrave i uravnotežene ishrane, kao i poroci kojima se odaju.

Međutim, prethodna istraživanja takođe su pokazala da poslovna sigurnost, dugi radni dani, zahtjevnost posla i drugi stres mogu srezati očekivani životni vijek radnika.

Foto: Thinkstock

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


3 × 2 =